Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

1. 12. 2014 8:09

Vládní výbor pro zdravotně postižené občany projednal problematiku rodin s dětmi s PAS

Dne 28. listopadu 2014 se konalo letos již čtvrté zasedání Vládního výboru pro zdravotně postižené občany (dále jen „VVZPO“). VVZPO je koordinačním, iniciativním a poradním orgánem vlády České republiky pro problematiku podpory zdravotně postižených občanů.

Na programu zasedání byla informace o změně Statutu VVZPO a schválení změn Jednacího řádu VVZPO a Jednacího řádu Poradního orgánu pro hodnocení projektů programu Podpora veřejně účelných aktivit občanských sdružení zdravotně postižených. Díky schválení druhého bodu se začnou konat zasedání předsednictva VVZPO, která budou sloužit k diskusi o přípravě dokumentů legislativní a nelegislativní povahy a dalších závažných témat, která vyžadují součinnost více rezortů.

Následující tři body programu vzešly z podnětů spolků osob se zdravotním postižením. První z nich se týkal problematiky rodin s dětmi postiženými poruchou autistického spektra (PAS). Na základě přijatého usnesení vznikne Odborná skupina VVZPO pro koncepční řešení problematiky osob s PAS. Další bod se týkal zajištění právní ochrany duševně nemocných prostřednictvím specifické právní úpravy. Schváleno bylo usnesení, kterým se doporučuje Ministerstvu zdravotnictví ve spolupráci s Ministerstvem spravedlnosti provést analýzu možností specifické právní úpravy postavení osob s duševním onemocněním a analýzu vytvoření systému ambulantní podpory osob s duševním onemocněním a také zařadit do nového Národního plánu pro osoby se zdravotním postižením tuto analýzu. Poslední bod tohoto bloku byl věnován neexistenci prováděcích předpisů k zákonu č. 155/1998 Sb. o komunikačních systémech neslyšících a hluchoslepých osob, ve znění pozdějších předpisů. Na základě přijatého usnesení proběhnout jednání s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy o možnostI vydání prováděcích právních předpisů a s Ministerstvem práce a sociálních věcí o možnosti zajišťování tlumočnické služby pro osoby se sluchovým postižením.

V šestém bodu zazněla informace od Ministerstva práce a sociálních věcí o přípravě projednávání Zprávy ČR o naplňování Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením před výborem OSN. Sedmý bod byl věnován situaci v oblasti přípravy a naplňování Krajských plánů vyrovnávání příležitostí pro osoby se zdravotním postižením v jednotlivých krajích. V osmém bodu byli členové VVZPO seznámeni s výzkumem Národní rady osob se zdravotním postižením ČR o zaměstnávání osob se zdravotním postižením ve státní správě. Poslední bod se týkal informace o financování podpořených záměrů bezbariérových tras v roce 2013 v rámci Národního rozvojového programu mobility pro všechny.

Vládní výbor pro ZPO projednal problematiku rodin s dětmi s PAS

 


Vládní výbor pro zdravotně postižené občany (dále jen „VVZPO“) je koordinačním, iniciativním a poradním orgánem vlády České republiky pro problematiku podpory zdravotně postižených občanů. Byl zřízen usnesením vlády ČR ze dne 8. 5. 1991 č. 151.

Výbor se zabývá problémy, které nemůže samostatně řešit jediný resort. Jeho cílem je pomáhat při vytváření rovnoprávných příležitostí pro zdravotně postižené občany ve všech oblastech života společnosti. Prostřednictvím svých zástupců ve Výboru se na jeho činnosti podílejí sami občané se zdravotním postižením.

Výboru předsedá premiér Mgr. Bohuslav Sobotka. Výkonným místopředsedou je ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Mgr. Jiří Dienstbier. Posty místopředsedů zastávají ministryně práce a sociálních věcí Mgr. Michaela Marksová, ministr školství, mládeže a tělovýchovy PhDr. Marcel Chládek, MBA, ministr zdravotnictví MUDr. Svatopluk Němeček, MBA a předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Mgr. Václav Krása.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X