Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

1. 7. 2015 13:29

Vyšší zastoupení žen v politice zatím nebude

Vláda neschválila novelu volebního zákona, která měla za cíl zvýšení zastoupení žen na kandidátkách pro parlamentní a krajské volby.

Z celkových sedmnácti členů vlády podpořilo novelu pouze osm ministrů, všichni za ČSSD. Ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřího Dienstbiera, který novelu předložil společně s ministrem vnitra Milanem Chovancem, odmítnutí vlády mrzí a zdůrazňuje, že je překvapen, že ačkoli návrh podpořily jak lidovecké ženy, tak evropská komisařka a bývalá první místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová, jejich ministři hlasovali proti. „Ve vládní strategii do r. 2020, která byla schválena jednomyslně, máme jasně stanoveno 40% zastoupení žen. Když nyní nebyla novela schválena, zajímalo by mě, jakou cestou chce vláda tuto strategii naplnit. A o tom je třeba debatovat,“ řekl ministr Dienstbier po jednání.

Podrobnosti k zákonu:
 Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky a o změně a doplnění některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 130/2000 Sb., o volbách do zastupitelstev krajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 424/1991 Sb., o sdružování v politických stranách a v politických hnutích, ve znění pozdějších předpisů.
Návrh zákona měl za cíl zvýšení zastoupení žen v politice. Novela zákona požadovala, aby na kandidátních listinách byla obě pohlaví zastoupena alespoň ze 40 % a aby na prvních dvou místech kandidátní listiny byl zastoupen muž i žena. Sankcí za nesplnění této podmínky mělo být snížení příspěvku na mandát poslankyně nebo poslance či členky nebo člena zastupitelstva kraje o 30 %.
Novela volebních zákonů reagovala na dlouhodobé nízké zastoupení žen ve volených orgánech. V Poslanecké sněmovně činí zastoupení žen jen 19,5 %, v zastupitelstvech krajů 19,9 % a ČR v tomto ohledu patří k nejhorším evropským zemím. Pravidla pro zastoupení žen a mužů na kandidátních listinách zavedla např. Francie, Belgie, Slovinsko, Irsko či Polsko. 


Vláda se zabývala i návrhem poslanců Marka Černocha, Jany Hnykové, Olgy Havlové, Martina Lanka, Karla Fiedlera, Augustina Karla Andrleho Sylora, Jiřího Štětiny a Jaroslava Holíka na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon), ve znění pozdějších předpisů (sněmovní tisk č. 496), se kterým vyslovila nesouhlas.
Vláda si je vědoma skutečnosti, že je třeba řešit situaci, která po přijetí zákona č. 131/2015 Sb. souvisí s organizačními změnami ve vedení Energetického regulačního úřadu, kdy funkce současného předsedy Energetického regulačního úřadu bude nahrazena novým orgánem - Radou. Podle § 17b odst. 14 energetického zákona se Rada považuje za služební orgán podle zákona o státní službě, přičemž toto ustanovení vstoupí v účinnost dne 1. srpna 2017. Navržený poslanecký zákon je však nepřímou novelou zákona o státní službě. Nepřímé novely dělají český právní řád nepřehledným, proto nejsou přijímány jako vhodná forma zavedení či vyloučení právních povinností. Vláda proto již sama zpracovala přímou novelu zákona č. 131/2015 Sb.

Jako třetí z gesce ministra Dienstbiera vláda prodiskutovala senátní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činnosti (exekuční řád) a o změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů (sněmovní tisk č. 499). Po hlasování k němu přijala souhlasné stanovisko.
Návrh má za cíl zvýšit ochranu práv povinných a to zavedením místní příslušnosti (teritoriality) soudních exekutorů a stanovením pravidel pro výběr exekutorů.  Předložený senátní návrh zákona je v souladu se záměrem vlády posílit dozor nad činností exekutorů s cílem zabránit zneužívání exekucí a vymáhání dluhů. Zavedení teritoriality soudních exekutorů se jeví jako jedna z možných součástí komplexnějšího řešení této problematiky. Vláda považuje za vhodné, aby zavedení teritoriality exekutorů či provedení obdobných razantních změn stávajícího systému předcházela nejprve odborná diskuse a vypracování podrobné analýzy, v níž by byly vyhodnoceny všechny přínosy, ale i možné negativní dopady zamýšlených opatření.

Vláda též vzala na vědomí Výroční zprávu Rady vlády pro udržitelný rozvoj za rok 2014, kterou předkládal ministr Dienstbier společně s premiérem Sobotkou.  
Usnesením vlády ze dne 9. června 2014 č. 434 došlo od 1. července 2014 k převodu činností spojených s fungováním Rady vlády pro udržitelný rozvoj z Ministerstva životního prostředí na Úřad vlády ČR. Do agendy Rady byla rovněž včleněna věcná agenda zrušené Národní ekonomické rady vlády. 29. 8. 2014 se zřídil Odbor pro udržitelný rozvoj, který plnil funkci sekretariátu RVUR. K 1. říjnu 2014 se Odbor pro udržitelný rozvoj začlenil do útvaru ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřího Dienstbiera. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X