Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

12. 8. 2015 15:35

Zástupci z gesce ministra Jiřího Dienstbiera na 87. zasedání Výboru OSN pro odstranění rasové diskriminace

Devítičlenná delegace vedená ředitelkou Odboru lidských práv a ochrany menšin Andreou Baršovou prezentuje na zasedání Výboru OSN v Ženevě 11. a 12. pravidelnou zprávu České republiky o naplňování Úmluvy o odstranění všech forem rasové diskriminace.

Mezinárodní úmluvu o odstranění všech forem rasové diskriminace přijalo Valné shromáždění OSN dne 21. prosince 1965. Československo ji ratifikovalo 7. března 1966.

Úmluva disponuje vlastním kontrolním mechanismem, kterým je Výbor pro odstranění rasové diskriminace, který posuzuje úroveň naplňování úmluvy. Samotná kontrola probíhá pravidelným předkládáním zpráv smluvních států úmluvy každé dva roky Výboru a hodnocením těchto zpráv Výborem. Po vyhodnocení předložených zpráv a jejich projednání se zástupci státu vydá Výbor tzv. závěrečná doporučení, která by smluvní státy ve snaze zlepšit úroveň dodržování závazků vyplývajících z úmluvy měly naplňovat.

Kromě Andrey Baršové se jednání účastní také vedoucí oddělení sekretariátu Rady vlády pro lidská práva Jakub Machačka a vedoucí oddělení Rady vlády pro romské menšiny a sekretariátu pro národnostní menšiny Martin Martínek a zástupci ministerstva školství, ministerstva spravedlnosti, ministerstva práce a sociálních věcí a ministerstva zdravotnictví.
 

Celý záznam rozhovoru v ČRo plus na: http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3449157

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X