Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

14. 4. 2016 13:34

Prohlášení ministra Dienstbiera ke Zprávě ministerstva zahraničí USA o lidských právech ve světě

Ministerstvo zahraničí Spojených států amerických zveřejnilo ve středu 13. dubna každoroční Zprávu o stavu lidských práv ve všech zemích světa. Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier vydal prohlášení k části, která se týká České republiky.

Považuji hodnocení České republiky za věcné a korektní. Skutečnosti, které popisuje, jsou mně i vládě známy a snažíme se je řešit. Zpráva se v sedmi částech zabývá, mimo jiné, respektem k integritě člověka, úctou k občanským svobodám, diskriminací a zneužíváním osob, korupcí a netransparentností státní správy. Zmiňuje opět postavení Romů v České republice, ale také některé sporné výroky politických představitelů v souvislosti s migrační krizí.

Nutnost řešit postavení Romů ve všech klíčových oblastech života si velmi dobře uvědomujeme. Situaci sledujeme a vyhodnocujeme. V minulém roce vláda schválila mnou předloženou Strategii romské integrace na léta 2015 až 2020, jejímž cílem je zvrátit do roku 2020 negativní trendy ve vývoji situace Romů v ČR. Jde zejména o oblast vzdělávání, zaměstnanosti, bydlení a oblast sociální. Od těch předchozích se strategie odlišuje tím, že se nezaměřuje pouze na situaci Romů ve vyloučených lokalitách, ale vnímá proces integrace jako komplexní soulad potřebných událostí, které musí nastat v celé společnosti na straně menšiny i většiny. Propast mezi nimi je stále velká, i když zpráva o indexu romské inkluze za rok 2015 sestavená týmem mezinárodního projektu Dekáda romské inkluze konstatovala, že podmínky Romů v Česku se za posledních deset let zlepšily.

Co se týče výroků některých politických představitelů, chtěl bych zdůraznit, že slovník nenávisti nemůže ovládnout veřejný prostor. To je základní úkol nejen pro demokratické politiky, ale i intelektuály, aktivisty nebo novináře. Možná si někdo myslí, že vyloučí přeci „jen“ uprchlíky. Ale když začneme jednou někoho vylučovat, tak si buďme jisti, že jednou skupinou to neskončí. Odpověď na strach z uprchlíků je vybudování soudržné společnosti, která nikoho nevylučuje, ani vlastní chudé, ani cizince, kteří tu případně hledají azyl. Odpovědí je budování fungujícího státu, na který se lidé budou moci spolehnout i v případě krize. Pak se nebudou bát, ani když se začne hovořit o přijímání lidí z ciziny. 

 

Originál Zpráva ministerstva zahraničí USA o lidských právech ve světě:
http://www.state.gov/j/drl/rls/hrrpt/humanrightsreport/index.htm?year=2015&dlid=252839
 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X