Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

27. 10. 2014 18:13

Vláda projednala zákon o odpovědnosti veřejných úředníků za škodu a zprávu o plnění úmluvy OSN

V pondělí 27. října 2014 se od 10.00 hod. sešel ke společnému jednání vládní kabinet. Ministr pro lidská práva, legislativu a rovné příležitosti Jiří Dienstbier tentokrát na jednání vlády předkládal dva body.

Prvním z nich byl návrh poslance Petra Gazdíka a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem a o změně zákona o notářích a jejich činnosti (notářský řád).

Novela si klade za cíl explicitně stanovit povinnost státu či územně samosprávných celků požadovat regresní úhradu po těch, kteří se podíleli na vydání nezákonného rozhodnutí či nesprávném úředním postupu, kterým byla způsobena škoda fyzické či právnické osobě podle zákona č. 82/1998 Sb.

Vláda s návrhem zákona vyslovila nesouhlas a to zejména z toho důvodu, že pouhé zakotvení povinnosti požadovat regresní úhradu by i přes navrhované výjimky z této povinnosti nebralo v potaz všechny aspekty konkrétního případu, které stát, resp. územní samosprávný celek musí vzít v úvahu při rozhodování, zda regresní úhrady vymáhat či nikoliv, tak, aby jeho jednání bylo v souladu s péčí řádného hospodáře.

Vláda zároveň vyslovila názor, že uvedenou problematiku by bylo vhodnější řešit vládním návrhem zákona se standardním připomínkovým řízením, ve kterém by byly zohledněny problematické otázky a také zkušenosti všech dotčených správních úřadů.

Druhým bodem v gesci ministra Dienstbiera na dnešním jednání byla Šestá periodická zpráva o plnění Úmluvy OSN o odstranění všech forem diskriminace žen. Tato zpráva pokrývá období od 1. srpna 2008 do 31. července 2014 a informuje o naplňování jednotlivých ustanovení Úmluvy. Uvádí informace o přijatých legislativních i nelegislativních opatřeních, která přinášejí pokrok při odstraňování diskriminace žen a podpoře rovnosti žen a mužů, včetně odstraňování přetrvávajících překážek pro zapojení žen do politického, společenského, hospodářského a kulturního života.

Aktuální zpráva se věnuje zejména rovnému postavení žen a mužů na trhu práce a v rozhodovacích pozicích, potírání násilí na ženách či rovnosti žen a mužů ve vzdělávání a zdravotnictví.

Periodickou zprávu vypracoval ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu ve spolupráci s ústředními orgány státní správy, orgány soudní moci, Radou vlády pro rovné příležitosti žen a mužů, nestátními neziskovými organizacemi, akademickým sektorem a sociálními partnery. Vláda ČR ji dnes projednala a schválila. V průběhu října bude, prostřednictvím Generálního tajemníka OSN, předložena Výboru OSN pro odstranění diskriminace žen (dále jako „Výbor“), jakožto monitorovacímu orgánu plnění Úmluvy.

Úmluva OSN o odstranění všech forem diskriminace žen (dále jako „Úmluva“) byla podepsána dne 18. prosince 1979 v New Yorku. Pro Československou socialistickou republiku vstoupila Úmluva v platnost v souladu se svým čl. 27 odst. 2 dne 18. března 1982. Úmluva byla publikována ve Sbírce zákonů jako vyhláška ministra zahraničních věcí Československé socialistické republiky č. 62/1987 Sb. a Česká republika sukcedovala do závazků vyplývajících z Úmluvy dne 1. ledna 1993.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X