Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

3. 5. 2016 9:05

Zahájení veřejných konzultací k třetímu národnímu akčnímu plánu Partnerství pro otevřené vládnutí (OGP)

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu a zároveň předseda Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí zahajuje dne 2. května 2016 veřejné konzultace k příležitosti tvorby třetího Akčního plánu České republiky Partnerství pro otevřené vládnutí na období let 2016 až 2018. Veřejnost má možnost uplatnit své připomínky do 16. května 2016.

V pondělí 25. dubna 2016 byly zahájeny veřejné konzultace, ve kterých veřejnost získává možnost vyjádřit se k celkovému návrhu Akčního plánu České republiky Partnerství pro otevřené vládnutí na období let 2016 až 2018 (dále jen „Akční plán“). Spuštění veřejných konzultací k návrhu Akčního plánu navazuje na první fázi konzultací, které proběhly v průběhu února 2016 a na kterých měla veřejnost možnost navrhovat nové závazky. Tyto návrhy byly následně představeny na workshopu, kterého se zúčastnili zástupci ministerstev, zájmových skupin, neziskových organizací i akademické obce. Na základě spolupráce mezi těmito skupinami vznikl materiál Akčního plánu, který je umístěn na webových stránkách www.korupce.cz. Veřejnost má možnost zasílat připomínky k tomuto materiálu do 16. května 2016 elektronickou poštou, a to na adresu ogp@vlada.cz. Osoby, které zašlou své připomínky, budou následně pozvány na workshop určený k jejich vypořádání, který se bude konat dne 1. června 2016 od 9.00 hodin v budově Úřadu vlády ve Strakově akademii.

Závazky navrhované v Třetím Akčním plánu reagují na 4 z celkových 5 tzv. velkých výzev iniciativy Partnerství pro otevřené vládnutí (OGP) – zlepšování veřejných služeb, zvyšování veřejné integrity, hospodárnější nakládání s veřejnými zdroji a nově vytváření bezpečných komunit. Některé z obsažených závazků, jako implementace zákona o státní službě a otevírání datových sad, jsou závazky, které vzhledem ke své složitosti navazují na závazky z předchozích akčních plánů. Nově jsou obsaženy závazky týkající se vytvoření strategie otevřeného přístupu k vědeckým informacím, podpora dobrovolnictví a posilování bezpečnosti na místní úrovni. Všechny závazky mají svým obsahem vliv na občanskou společnost, což je také jedna z podmínek iniciativy OGP.

Více informací o mezinárodní iniciativě OGP i podklady k tvorbě Akčního plánu naleznete na webové stránce www.korupce.cz

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X