Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

24. 3. 2014 18:32

Kulatý stůl na téma: Diskriminace z důvodu romské etnicity

Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské menšiny uspořádala dne 24. března 2014 ve spolupráci s úřadem veřejné ochránkyně práv kulatý stůl na téma „Diskriminace z důvodu romské etnicity (právo shromažďovací, zaměstnání a bydlení)“. Ve Strakově akademii diskutovali zástupci těchto institucí s krajskými koordinátory pro romské záležitosti a terénními sociálními pracovníky, kteří při své činnosti často řeší otázky diskriminace z důvodu příslušnosti k romské menšině.

Kulatý stůl byl zaměřen na problematiku práva shromažďovacího, oblast bydlení a zaměstnávání. Jednotlivé palčivé problémy účastníci kulatého stolu analyzovali při řešení případových studií, které vycházely ze skutečných případů, s nimiž se setkal úřad veřejného ochránce práv při poskytování pomoci obětem diskriminace.

Účastníci se například pokoušeli najít tenkou hranici mezi právem lidí na shromažďování na straně jedné a nutností zajistit ochranu práv a svobod druhých a chránit veřejný majetek na straně druhé. Řešily se podmínky, za kterých může místní úřad oznámené shromáždění zakázat nebo rozpustit, například v případě, kdy se prokáže, že skutečný účel shromáždění je – na rozdíl od toho oficiálně nahlášeného – protizákonný. Diskutovalo se také o tom, jestli je pro zlepšení situace nutná změna zákona, nebo jestli je problém v nedostatečné aplikaci toho stávajícího.

Na konkrétních případech si účastníci také vyzkoušeli určit, kdy se jedná o diskriminační jednání a jak se může její oběť bránit. Neformální a otevřená atmosféra velkou měrou přispěla k živé diskusi i nad rámec hlavních témat, tedy shromažďování, bydlení a zaměstnávání. Účastníci například debatovali o problémech, ke kterým vede užívání zdánlivě neutrálních termínů „sociálně vyloučený“ nebo dokonce „nepřizpůsobivý“ ve vztahu k Romům, nebo o tom, co všechno se může skrývat pod pojmem „sociální vyloučení“.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X