Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

14. 3. 2016 10:31

iHNED.cz: Prezident Zeman přišel do sněmovny. Doporučil schválit Dienstbierův zákon o referendu

Poslanci se začnou zabývat návrhem zákona o celostátním referendu. Promluvil k nim i prezident Miloš Zeman, který všelidové hlasování dlouhodobě podporuje. O vypsání celostátního referenda by muselo požádat peticí nejméně čtvrt milionu lidí s volebním právem.

Prezident Miloš Zeman přišel do Poslanecké sněmovny, kde poslancům doporučil přijmout ústavní zákon o referendu, který předložil ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier.

"Prezident může vystoupit ve sněmovně kdykoliv, ale myslím, že by se měl soustředit na páteřní zákony," uvedl nejdříve Zeman a připomněl, že takto vystupuje potřetí. Poprvé promluvil proti služebnímu zákonu, kde se mu nelíbí institut politických náměstků.

V této souvislosti připomněl e-mail, který unikl z pošty premiéra Bohuslava Sobotky a v němž někdo žádal premiéra, jestli by pro něj neměl místo politického náměstka.

Evropská referenda boří dohody a mohou ohrozit budoucnost Evropské unie - čtěte ZDE

"Dovolte mi, starému zbrojnoši, abych zavzpomínal na svá mladá léta, kdy jsem poprvé četl tabulku prestiže jednotlivých profesí," řekl dále prezident a uvedl, že na prvních místech v té době byli ministři a poslanci. "Proběhlo dvacet pět let, učitelé a lékaři zůstali na prvních místech a poslanci se propadali níž a níž, až v několika posledních letech zaujímají předposlední místo za uklízečkou," podotkl s tím, že nikdo není rád, když vážnost jeho profese klesá.

"Prestiž politikům můžeme vrátit tím, že se překoná bariéra mezi politiky a občany a občané budou více vtaženi do rozhodování," řekl. "Potřebujeme legislativní opatření, abychom tuto bariéru zmínili," dodal Zeman a vypočítával, proč má smysl, aby referendum skutečně bylo možné pořádat.

Prezident se přimlouval za přímou demokracii a prohlásil, že je pro přímou volbu hejtmanů a starostů. "Vůbec se nedomnívám, že by přímá demokracie byla nižší formou vůle občanů," sdělil poslancům a jako příklad jmenoval Švýcarsko.

Zároveň se Zeman přimlouval za povinnou účast lidí ve volbách. "Povinná účast byla také za Masarykovy první republiky," uvedl.  "Nepodceňujme občany a jejich zdravý rozum, přibližme občany politikům a nás ke Švýcarsku," podotkl.
Hlasování jen o něčem

Poslanci opoziční TOP 09 předem avizovali, že při prezidentově projevu opustí sál. Chtějí tak protestovat jak proti návrhu zákona, tak proti Zemanovým výrokům k domácí i zahraniční politice.
HNDomácí na Twitteru

Domácí rubriku Hospodářských novin  najdete také na Twitteru.

Občané budou v referendu moci rozhodnout o záležitosti domácí a zahraniční politiky. "Například o elektronické evidenci tržeb nebo zákazu kouření v restauracích," dodal Dienstbier. Referendum by se naopak nemohlo týkat například základních práv a svobod, rozpočtu, daní nebo mezinárodních závazků. Stejně tak by nebylo možné zasahovat do trestního řízení nebo všelidovým hlasováním jmenovat či odvolávat prezidenta či členy vlády.

O vypsání celostátního referenda by muselo požádat peticí nejméně čtvrt milionu lidí s volebním právem. Vláda do 90 dnů rozhodne, zda byly splněny všechny podmínky, a samotné referendum vyhlásí prezident. V případě pochybností posoudí přípustnost otázek nebo způsob vyhlášení referenda Ústavní soud.
Hlasování spolu s volbami

"Úspoře nákladů napomůže pravidlo, že pokud by se konaly nějaké volby do šesti měsíců od vyhlášení referenda, proběhlo by referendum s nimi," dodal Dienstbier. Rozhodnutí by bylo přijato, pokud by na otázku kladně nebo záporně odpověděla nadpoloviční většina hlasujících a zároveň aspoň čtvrtina těch, kteří mohou hlas odevzdat.

Vystoupení z EU by vrátilo Česko do ruské sféry vlivu, říká premiér Sobotka.

Výsledek referenda je závazný pro vládu, která musí poté navrhnout příslušný zákon. Parlament ovšem nebude mít povinnost zákon přijmout - pouze nesmí přijmout normu, která by byla s referendem v rozporu. To je jeden z důvodů, proč zákon nepodpoří opoziční TOP 09. "Je to jen taková hra na referendum, když je to pro vládu závazné, ale pro parlament nikoliv," uvedl poslanec Martin Plíšek z TOP 09.

Jde podle něj pouze o drahý průzkum veřejného mínění pro vládu. "Nelze přinutit parlament, aby aktivně nějaký zákon schválil," vysvětloval autor návrhu Dienstbier.

...

Celý článek na: http://domaci.ihned.cz/c1-65203220-prezident-zeman-prisel-do-snemovny-podpori-zrejme-dienstbieruv-zakon-o-referendu

iHNED.cz: Prezident Zeman přišel do sněmovny. Doporučil schválit Dienstbierův zákon o referendu


 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X