Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

3. 8. 2016 17:10

Lidovky.cz: Facebook jsem cenzurovat nechtěl, brání se Dienstbier trestnímu oznámení Úsvitu

Zástupci strany Úsvit - Národní koalice podali trestní oznámení na ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD), který loni nabídl Facebooku specialistu placeného ze státních peněz, který by administroval či mazal nenávistné projevy jejích uživatelů. Hnutí ministra podezřívá z pokusu o omezení svobody slova, jak uvedl předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch. Dienstbier však takové podezření v rozhovoru pro server Lidovky.cz razantně odmítl.

Firma Facebook vyzvala český stát k jednání o tom, jak efektivně bojovat proti xenofobním a nenávistným projevům na sociální síti. Jak před nedávnem upozornil server Lidovky.cz, ministr na to reagoval nabídkou, že by sociální síti Facebook zajistil specialistu placeného ze státních peněz, který by administroval či mazal nenávistné projevy jejích uživatelů. Firma návrh státu nakonec odmítla. 

Dienstbierovo jednání je podle Úsvitu v rozporu se svobodou projevu garantovaného ústavou. Po policii proto chce, aby prověřila, zda nebyl spáchán trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby či trestný čin sabotáže. To všem sám ministr odmítá.

Lidovky.cz: Zástupci hnutí Úsvit vás podezřívají, že jste se pokusil omezit svobodu slova. Co si o tom myslíte?
My jsme se s Facebookem bavili o tom, že se na téhle síti objevují výroky, které naplňují skutkovou podstatu trestného činu, ať už jde například o hanobení národy, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob nebo podněcování k nenávisti. Myslím, že na to je potřeba reagovat. A je potřeba pamatovat na to, že v minulosti nenávistný jazyk vedl ke konfliktům a válkám. Například v Jugoslávii. A pokud budeme tolerovat nenávist ve veřejném prostoru vůči různým skupinám obyvatel, tak to může mít naprosto fatální důsledky někdy v budoucnu. To bylo předmětem jednání s Facebookem. Nešlo o to, že bychom chtěli zasahovat do jeho obsahu.

Lidovky.cz: Můžete tedy nastínit, co přesně bylo předmětem jednání? 
Nešlo o to, že bychom chtěli zasahovat do jeho obsahu. Bavili jsme se o tom, jak obecně reagovat na nenávistné výroky mimo jiné na Facebooku, ale i jinde ve veřejném prostoru.

Lidovky.cz: Vy jste navrhl specialistu placeného ze státních peněz, který by administroval či mazal nenávistné projevy jejích uživatelů. Facebook takovou možnost zamítl. Jak jste na to reagoval? 
Ale to nebylo odmítnutí. My jsme zkrátka vedli debatu. Bavili jsme se o různých možnostech. S Facebookem vedli jednání i zástupci jiných států. Například (německá kancléřka Angela) Merkelová o tom mluvila přímo s (zakladatelem sociální sítě Facebook Markem) Zuckerbergem. To není nic podivného. Jestli podle našeho trestního zákona dochází k výrokům, které naplňují skutkovou podstatu trestného činu, pak je pochopitelné, že to stát zajímá. A policie by to dnes podle práva mohla nepochybně i stíhat.

...

Celý článek na: http://www.lidovky.cz/usvit-podal-trestni-oznameni-na-dienstbiera-kvuli-cenzure-facebooku-ten-narceni-odmita-gt2-/zpravy-domov.aspx?c=A160802_174354_ln_domov_sk

 

Zdroj: http://www.lidovky.cz/usvit-podal-trestni-oznameni-na-dienstbiera-kvuli-cenzure-facebooku-ten-narceni-odmita-gt2-/zpravy-domov.aspx?c=A160802_174354_ln_domov_sk

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X