Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

23. 5. 2016 11:49

MF Dnes: Dienstbier má plán: Více žen!

V dozorčí radě podniku ČEZ aktuálně působí dvanáct členů, ale žádná žena. Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) by chtěl, aby jejich počet v budoucnu vzrostl tak, aby ženy ve vedení společnosti získaly alespoň čtyřicetiprocentní zastoupení. A nejen v ČEZ.

Na dnešní jednání vlády Dienstbier dorazí s návrhem strategie, prostřednictvím které by rád dosáhl cíle čtyřicetiprocentního zastoupení obou pohlaví ve vedení podniků, ve kterých má stát většinu, ale také dalších důležitých státních úřadů. Tím by Dienstbierův úřad rád naplnil jednu z vládních priorit, kterou právě podpora vyrovnaného zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích je.
"Jejím cílem je, aby se počet zástupců nebo zástupkyň podreprezentovaného pohlaví v daném období zvýšil o jednoho či jednu až do té doby, kdy bude dosahovat alespoň čtyřiceti procent," představuje strategii Lucia Zachariášová, tajemnice Rady vlády pro rovnost žen a mužů, která se na přípravě strategie podílela. Vládu jejím prostřednictvím vyzývá, aby státním podnikům a úřadům uložila zavést opatření, která by jim tento cíl pomohla splnit.
Ve jménu genderové vyrovnanosti by se měla změnit výběrová řízení na nové pozice. "Strategie také počítá s tím, že úřady a státní podniky budou jednou ročně hlásit, jestli se jim navýšení o jednoho zástupce povedlo splnit a jestli zavedly navržená opatření," doplňuje Zachariášová. Pokud by se úřadu navýšení splnit nepovedlo, musel by také vysvětlit proč.
Dienstbierův návrh se však příliš nezamlouvá opozici ani kolegům z koalice. "Jsme ale zásadně proti direktivním kvótám, jak je zavádí tato strategie. Proto, že zasahuje do svobody žen rozhodnout se, zda chtějí preferovat profesní kariéru, nebo výchovu dětí," říká mluvčí KDU-ČSL Petra Hrušová. Podle lidovců by bylo lepší zavádět opatření jako zvyšování počtu školek či zvýšit nabídku zkrácených úvazků.

...

Celý článek v dnešním vydání MF DNES
 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X