Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

21. 3. 2016 12:02

novinky.cz: Babišovo kličkování je nepřijatelné, zdůvodnil Dienstbier podporu schůze o Čapím hnízdě

Kličkování Andreje Babiše (ANO) ohledně vysvětlení kauzy Čapí hnízdo je podle ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) nepřijatelné a snižuje důvěryhodnost kabinetu i celé politické scény. Zároveň však má za to, že by vláda měla pokračovat. Dienstbier to v neděli uvedl v Partii televize Prima, kde diskutoval s poslancem TOP 09 Martinem Plíškem.

"Je nepřijatelné, jak se v tom motal, jak přicházela různá protiřečící si stanoviska," uvedl ministr k Babišovým dosavadním vysvětlením. Celou záležitost budou ve středu řešit poslanci na mimořádné schůzi.

"Kauza je skandálem, na jehož základě by v civilizované západní zemi člen vlády odcházel," dodal k Babišově pozici Plíšek, který připomněl i podobné skandály z minulosti, které vedly k odchodům politiků.

Dienstbier si nemyslí, že by se měla kvůli kauze rozpadnout koalice. "Chceme, aby vláda pokračovala," dodal s tím, že jiné stabilnější varianty se ve Sněmovně nenabízejí.

Ministr Dienstbier: PARTIE TV Prima: Chceme, aby se celá kauza vyjasnila. To je povinnost Andreje Babiše. Chceme i nadále plnit náš program.- Jiří Dienstbier (@pressDienstbier) 20. března 2016

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek (TOP 09) v pátek naznačil, že by jeho strana byla ochotna tolerovat i menšinovou vládu bez hnutí ANO. 
Martin Plíšek (TOP 09)

Tuto možnost Dienstbier odmítl s tím, že menšinové kabinety bývají slabé, zatímco nyní se podle něj ČSSD daří naplňovat její program.

Oba politici diskutovali rovněž o návrzích, které by měly omezit zapojení politiků do byznysu i o zákonu o obecném referendu. Shodli se mimo jiné na tom, že nepodporují myšlenku, s níž přišel prezident Miloš Zeman, aby byla zavedena povinná volební účast.

...

Celý článek na: http://www.novinky.cz/domaci/398148-babisovo-klickovani-je-neprijatelne-zduvodnil-dienstbier-podporu-schuze-o-capim-hnizde.html

novinky.cz: Babišovo kličkování je nepřijatelné, zdůvodnil Dienstbier podporu schůze o Čapím hnízdě
 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X