Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

21. 3. 2016 11:25

Týden.cz: Dienstbier chce adopce pro homosexuály

Osvojení dětí homosexuálními páry je na dohled. Ministr Jiří Dienstbier chce umožnit, aby partner mohl adoptovat nedospělé potomky svého druha. Návrh štěpí koalici i sněmovnu.

Už příští rok by se mohlo prolomit jedno tabu české společnosti. Jde o adopci dětí homosexuálními páry, jež spolu žijí. Ministr Jiří Dienstbier (ČSSD) to prosazuje v novele zákona o registrovaném partnerství. Vypracoval ji spolu s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO). Novelu poslali do připomínkového řízení v čase, kdy homosexuálové slaví desáté výročí registrovaného partnerství v Česku.

"Návrh umožní, aby si partnerky nebo partneři mohli osvojit dítě své partnerky či svého partnera," říká Dienstbierova mluvčí Olga Jeřábková. Nenavrhuje se tedy uzákonění možnosti osvojení dítěte z dětského domova, ale pouze toho, které v konkrétní rodině již žije. "Jde o obdobnou situaci jako v případě, kdy si nevlastní otec osvojí dítě své manželky," upřesňuje Jeřábková.

Adopce bude možná pouze tehdy, když s ní bude souhlasit druhý z biologických rodičů. Pokud bude zákon schválen, mohl by začít platit už napřesrok.

Rodiny druhé kategorie

"Dětem vyrůstajícím v rodinách registrovaných partnerů je odepřena možnost mít dva rovnoprávné rodiče, a jsou nuceny denně podstupovat situace, ve kterých je jejich rodina zákonem považována za neplnohodnotnou, za rodinu ,druhé kategorie'," odůvodňuje Dienstbierův úřad svůj počin.

Návrh se podle politika týká zhruba tisícovky dětí. Podle aktivistů působících v organizacích na podporu práv gayů a leseb jich však je daleko více. "Podle našich odhadů by to mohlo být i několikrát tolik," říká Ondřej Plešmíd z iniciativy PROUD.

Návrh je pod palbou kritiky konzervativnější části veřejnosti poukazující na to, že když se schvalovalo registrované partnerství, některé organizace sdružující homosexuály popíraly, že by v budoucnu usilovaly i o adopce. Navíc podle odpůrců má dítě vyrůstat v kompletní rodině, kde má maminku i tatínka.

Postoj většiny populace v tomto případě - na rozdíl od adopcí dětí žijících v dětských domovech - je ale vstřícný a s postupem let souhlas s tímto způsobem osvojení dokonce vzrůstá. Podle loňského průzkumu agentury CVVM je více než polovina lidí pro.

Celý článek ve časopise Týden, který vychází 21. 3. 2016
http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/dienstbier-chce-adopce-pro-homosexualy_376649.html

Týden.cz: Dienstbier chce adopce pro homosexuály

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X