Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

27. 5. 2015 11:05

Týden.cz: Postižení lidé dostanou do dvou let minimální mzdu jako zdraví

Minimální mzda pro postižené by se do dvou let měla vyrovnat běžné minimální mzdě. Vyplývá to z plánu podpory osob se zdravotním postižením na léta 2015 až 2020, který schválila vláda. Novinářům to řekl šéf Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása. Plán obsahuje i řadu dalších opatření na podporu handicapovaných.

Minimální mzda v ČR činí letos 9200 korun. Lidé, kteří pobírají invalidní důchod, dostávají ale jen 8 tisíc korun. Návrh plánu počítal původně s "odstraněním nerovnoprávného postavení" do konce letošního roku.

"Doposud je velký rozdíl mezi minimální mzdou obecnou a minimální mzdou příjemců invalidních důchodů," uvedl Krása, podle něhož jde o jasnou diskriminaci. To, že má být do dvou let odstraněna, považuje za zcela zásadní.

"Mělo by se to začít postupně vyrovnávat, měl by to být průběžný, relativně rychlý proces," uvedl k dohodě ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Je podle něj samozřejmé, že by každému za práci měla být poskytována v zásadě stejná odměna.

Krása novinářům dále řekl, že se ministerstva zavázala, že budou zaměstnávat povinný podíl lidí s handicapem. Dosud často úřady pravidlo neplnily a raději zaplatily odvod do rozpočtu. Rada si pochvaluje také to, že plán počítá s dostatečnou finanční podporou vzdělávání dětí s postižením.

První plán kroků, které měly přispět ke srovnání podmínek handicapovaných se zdravými, mělo Česko na roky 2010 až 2014. Dokument do roku 2020 na něj navazuje. Zaměřuje se na odstraňování bariér v budovách, na bydlení, vzdělávání či zaměstnávání lidí s handicapem.

...

Celý článek na: http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/postizeni-lide-dostanou-do-dvou-let-minimalni-mzdu-jako-zdravi_343992.html#.VWWJHM_tlBc

Týden.cz: Postižení lidé dostanou do dvou let minimální mzdu jako zdraví

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X