Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

6. 10. 2011 17:02

Financování politických stran zprůhlední nové zákony

Nad financováním všech politických stran se v určité fázi vznášely otazníky. Lidé nevěří, že máme vůli ho zprůhlednit. Není čas na dlouhé diskuse, čekají se od nás činy. Ty by měly mít podobu příslušné legislativy,“ uvedla na dnešní konferenci k tématu financování politických stran a kampaní vicepremiérka a šéfka Vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí Karolína Peake.

Zprůhlednění financování politických stran je součástí Strategie vlády pro boj s korupcí. V posledních dnech ministerstvo vnitra dokončilo práci jak na novele zákona o sdružování v politických stranách, tak na návrhu zákona o veřejném dohledu nad financováním politických stran. Tyto novely se opírají o body, které doporučilo GRECO, ale i o Dodatek ke koaliční smlouvě.

Původně Ministerstvo vnitra stanovilo datum účinnosti nového zákona od 1. 1. 2015, vtipně rok po uskutečněné předvolební kampani 2014, nicméně nakonec datum posunulo k 1. 1. 2013. Vnímám to pozitivně, protože přijímání těchto doporučení nelze odkládat, do konce října příštího roku bychom měli naplnit aspoň polovinu doporučení GRECO, jinak bychom se vystavili kritice,“ zmiňuje Karolína Peake a upozorňuje, že otázku financování politických stran včera projednal i Poradní sbor při Vládním výboru pro koordinaci boje s korupcí, kterému předsedá.

„Všichni členové Poradního sboru tento zákon považují za dobrý základ při jednání o dalších parametrech. Dobře víme, že jednotlivé parametry musejí být projednány nejen na legislativní úrovni, ale i na politické úrovni. Každá strana se totiž na tento problém dívá jinak. Shodli jsme se na tom, že ministerský návrh budou připomínkovat nejdříve členové tohoto vládního výboru, ti do 14 dnů připraví připomínky, abychom co nejdříve mohli spustit případná politická jednání ať už na úrovni K9 nebo i koaličně opoziční, s cílem dojít k co nejširší shodě,“ řekla Peake.

Podle jejích slov původní analýza ministerstva vnitra obsahovala metody kontroly financování politických stran. Jednou z možností byl vznik zcela nového úřadu, druhou pak rozšíření pravomocí NKÚ a třetí variantou byla možnost zachování současného stavu, kdy strany kontrolují samy sebe. Ministerstvo vnitra se rozhodlo rozpracovat variantu první. „Musím říct, že v rámci Poradního sboru zazněla připomínka, že by tento úřad, pokud vznikne, měl mít i další kompetence, například týkající se kontroly svobodného přístupu k informacím,“ uvedla vicepremiérka s tím, že dalšími otázkami, o kterých by se mělo diskutovat, jsou například limity na celkové náklady na kampaně.

„Jsem přesvědčená o tom, že jakkoli se hovoří o pravděpodobném obcházení zákona, které je postižitelné, v tuto chvíli neuvěřitelné přepalování předvolebních kampaní nijak postihované není. Doufám, že se v otázce zprůhlednění financování politických stran nedostaneme do fáze, do které se dostáváme u otázky zavedení přímé volby prezidenta, kdy ji všichni chceme, ale každý trochu jinak, a proto se na tom nedohodneme,“ uzavřela vicepremiérka Karolína Peake.


vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X