Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

30. 5. 2012 19:52

Anonymní akcie skončí. Za pomoc při rozkrytí korupce má být nižší trest

30.5. 2012 | Idnes.cz |

Konec anonymních akcií navrhuje vláda Petra Nečase. Akcie na majitele se budou muset buď "zaknihovat", tedy zapsat do registru vedeného burzou, nebo uložit u finančních ústavů. Vláda se ve středu dohodla, že připraví i další protikorupční opatření - do českého práva by mohl být znovu zaveden institut účinné lítosti, a to pro korupční trestné činy.

Ten znamená, že příslib nižšího trestu či beztrestnosti má motivovat ke spolupráci s orgány činnými v trestním řízení.

Konkrétní návrh mají společně do konce připravit vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Pak se vláda definitivně rozhodne, zda na to kývne.

"Prostředky pro odhalování korupce jsou velmi omezené. Neměli bychom se tedy žádných nástrojů z právního řádu zbavovat, ale naopak je vytvářet. Chci znovu dát možnost tomu, kdo na žádost jiného poskytne úplatek, aby projevil účinnou lítost. Tedy aby bezprostředně po činu tento čin nahlásil a pomohl tak odhalit žadatele o úplatek,“ sdělila iDNES.cz Peake.

Vláda se při rušení anonymity akcií inspirovala ve Švýcarsku, Rakousku a Německu

Pospíšil při jednání vlády uspěl s návrhem, který má pomoci policii a žalobcům identifikovat vlastníky akcií na majitele. Anonymní akcie totiž pomáhají k praní špinavých peněz. Proto se budou muset "zaknihovat" nebo uložit v bance.

"Třetí možností bude transformace anonymní akcie na akcii na jméno," uvedl ministr spravedlnosti. Po jednání vlády Pospíšil řekl, že se vláda inspirovala v Rakousku, Švýcarsku a v Německu.

"Zrušení anonymních akcií je krok důležitý, ale určitě v boji s korupcí ne tak zásadní, jak se někdy prezentuje," tvrdí Peake. Za stejně důležitou považuje dohodu, že spolu s ministerstvem pro místní rozvoj a ministerstvem spravedlnosti do konce roku připraví další návrh opatření na rozkrývání vlastnické struktury společností, které se ucházejí o veřejné zakázky.

Přísnější mají být pravidla i pro vlastnictví listinných akcií na jméno. Vlastníci těchto akcií by měl mít nově povinnost nechat si posílat dividendy na bankovní účet v Evropské únii nebo v některém státu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X