Z médií

21. 2. 2024 18:36

Blesk: Vláda prodloužila stopku pro Rusy a Bělorusy. Zákon o lobbingu ministři zase odložili

Ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun na jednání vlády, 25. 1. 2023
Ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun na jednání vlády, 25. 1. 2023
Česko by mohlo získat dalších 15 tanků Leopard od Německa, oznámil po jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS) s tím, že by šlo o další kompenzaci za techniku, kterou ČR poslala jako pomoc válkou zkoušené Ukrajině. Dva roky od začátku ruské agrese podle premiéra je v Česku 380 tisíc válečných uprchlíků. Ministři také schválili nařízení, aby Česko kvůli invazi na Ukrajinu nadále nevydávalo víza a povolení k pobytu Rusům a Bělorusům. Vláda se dnes měla vrátit k návrhu zákona o lobbingu, o kterém se mluví roky, ale v Česku stále není zaveden. Původně měl být projednáván vládou už v lednu, termín se ale stále posouval. A ani dnes ho ministři neprojednali.

Na zákon o lobbingu znovu nedošlo

  • Vláda se měla vrátit k novému zákonu s pravidly pro lobbing, jehož projednávání přerušila před měsícem. Nakonec ale ministři projednávání opět odložili
  • Předpis o lobbingu má stanovit transparentní pravidla pro lobbování a omezit hrozby korupce, střetu zájmů nebo klientelismu.
  • Zavést má registry pro evidenci lobbistů i lobbovaných.
  • Piráti při posledním projednávání zákona vládou prosazovali rozšíření předpisu tak, aby dopadal i na prezidenta a asistenty poslanců a senátorů. Vadilo jim také, že lobbing polostátní firmy, například společnosti ČEZ, by nebyl považován za lobbování.
  •  Vypadnout z něj má naopak vztah mezi ministry a šéfy jimi zřizovaných organizací, jak požadoval ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).
  • Přijetí regulace do poloviny roku 2025 je podmínkou pro vyplacení peněz z Národního plánu obnovy.

„Veřejnost má právo vědět, kdo a jak ovlivňuje v Česku podobu zákonů v průběhu jejich přípravy, uvedl pro Blesk Zprávy ministr pro legislativu Michal Šalomoun, který je ve vládě za Piráty. Zákon dle něj pomůže s korupcí, střetem zájmů i klientelismem.

V současnosti se řeší, zda by na seznamu lobbovaných měl být i prezident nebo asistenti poslanců a senátorů, s čímž ministr souhlasí.

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše je zásadní vědět, odkud impulsy ke změnám legislativy přicházejí, například právě asistenti zákonodárců jsou podle něho těmi, kdo se na přípravách zákonů podílejí. Stejně jako ministři za KDU-ČSL a TOP 09 Bartoš při příchodu na dnešní jednání vlády zmínil potřebnost vzniku zákona i to, že přijetí normy do roku 2025 je navázáno na čerpání peněz z Národního plánu obnovy.

„Je to pořád nahoru a dolů, to řešení se hledá dlouho,“ komentovala složitá jednání kolem výsledné podoby návrhu Eva Decroix (ODS), členka ústavně-právního výboru.

Lobbisté by museli v registru uvést své jméno, příjmení a funkci člověka, u kterého lobbovali. Dále bude nutná informace, jestli lobbování proběhlo písemně, telefonicky či osobně a datum. Lobbovanému bude muset říct, že hovoří s lobbistou. Kromě toho bude muset uvést, v čím zájmu lobboval a čeho se snažil dosáhnout.

„V předloženém návrhu zákona by dle mého názoru bylo vhodné také doplnit procentuální výpočet sankce z obratu právnických osob za porušení zákona, tak jak je to obvyklé při regulaci ochrany hospodářské soutěže,“ řekl Šalomoun.

Celý článek najdete zde.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie