Z médií

10. 4. 2024 23:07

ČT24 23:00: Vznikne post dětského ombudsmana, schválila to vláda

Ministr pro legislativu Michal Šalomoun
Vznikne post dětského ombudsmana, schválila to vláda, jeho činnost by se měla zaměřit hlavně na ochranu dětí podle úmluvy o právech dítěte a taky na stížnosti na všechny úřady. Fungovat bude nezávisle na stávajícím ombudsmanovi Stanislavu Křečkovi. Česko je jednou ze čtyř zemí Evropské unie, které dětského ombudsmana nemají.

Michal Šalomoun, ministr pro legislativu, předseda Legislativní rady vlády /nestr. za Piráti/
Ten dětský ombudsman by měl pravomoc vyřizovat stížnosti proti postupu úřadů a dalších orgánů veřejné moci v případě dětí, dále by měl agendu, vzdělávací, osvětovou činnost, která se týká práv dítěte a ve velice úzkých případech velice striktně vymezených, by měl možnost vstupovat i do nějakých zahájených soudních řízení.

Nikola Reindlová, moderátorka
Vláda řešila taky důchody disidentů, kteří nemají osvědčení bojovníka proti komunismu. Plánuje zjednodušit způsob, jakým se osvědčení získává. Nastavit se mají parametry odškodnění pro lidi, kteří byli perzekuováni komunistickým režimem, a vzniknout by měl i fond na jejich pomoc. Kabinet schválil taky zákon o státní službě, ten by měl usnadnit nábor pracovníků do státní sféry, počítá s větší elektronizací nebo zkrácením některých lhůt.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie