Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

23. 9. 2015 11:25

Bělobrádek v LN: Respekt k digitálnímu průmyslu

S obavou sleduji vývoj kolem tvorby národního plánu rozvoje sítí nové generace a rozdělení finančních prostředků z evropských fondů. Mnohem důležitější než oněch 14 miliard korun je totiž otázka, jak zajistit rozvoj vysokorychlostního internetu pro všechny občany při zachování pravidel férové hospodářské soutěže. Kvůli rychlému čerpání peněz nesmíme činit unáhlená rozhodnutí, která mohou poškodit vývoj na trhu a rychlý rozvoj internetu v naší zemi v budoucnu.

Proto jsme o této problematice posledních pět měsíců diskutovali se zástupci státu a telekomunikačního trhu v rámci Výboru pro digitální ekonomiku a kulturní a kreativní průmysly při Radě vlády pro konkurenceschopnost a hospodářský růst. Odborné názory této platformy však ministerstva průmyslu a obchodu i vnitra po celou dobu existence výboru ignorují, a ignorují tedy konzultační mechanismus, který po nás požaduje i Evropská komise (tzv. ex-ante kondicionalita 2.2).

Zástupci telekomunikačního trhu mi proto prostřednictvím předsedy výboru zaslali otevřený dopis s žádostí, abych jej předal předsedovi vlády. To jsem učinil a s předsedou vlády Sobotkou jsme se domluvili na společné schůzce, na kterou naváže jednání ve věci rozvoje sítí nové generace se zástupci ministerstva vnitra, ministerstva průmyslu a obchodu a se státním tajemníkem pro evropské záležitosti. Udělám všechno pro to, aby byly zohledněny požadavky zástupců telekomunikačního sektoru a současně aby národní plán sítí nové generace byl dlouhodobě funkční, nikoli pouze účelový dokument.

V souvislosti s rozvojem vysokorychlostního internetu se připravuje ke schválení vládě několik závažných strategických rozhodnutí. Zástupci digitálního průmyslu si rozhodně zaslouží ze strany státu odpovídající vážnost při projednávání tak závažných strategických rozhodnutí. Probíhající diskuse se totiž netýká pouze rozvoje sítí, ale je i o respektu k digitálnímu průmyslu jako takovému. Vždyť tvoří významnou část HDP, má nejvyšší výdaje podnikatelského sektoru na výzkum a vývoj a hraje klíčovou roli v budoucnosti naší země. Není možné nadále přehlížet odborná i věcná stanoviska jeho představitelů.

Pavel Bělobrádek, Lidové noviny, 23. září 2015. str. 11

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X