Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

29. 7. 2016 15:01

Bělobrádek: Vědecká spolupráce s Polskem nám pomůže prorazit napříč Evropou

Česko-polské výzkumné projekty a společné čerpání evropských peněz na vědu může oběma zemím pomoci prosadit se v rámci celé Evropy. Intenzivnější vědeckou spolupráci České republiky a Polska dnes ve Varšavě podpořil místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek a polský vicepremiér a ministr vědy a vysokého školství Jarosław Gowin. Hovořili také o fungování ministerstva pro vědu, které úřad vicepremiéra Bělobrádka plánuje zřídit.

Společné česko-polské výzkumné projekty by měly vznikat především v rámci programu Horizon 2020 a programu Inter-Excellence. Díky němu se mohou čeští vědci zapojovat do výzkumných projektů s evropskými státy i zeměmi mimo EU a budou mít lepší přístup k mezinárodním poznatkům.

Česká republika investovala miliardy korun do vybudování špičkových výzkumných center, která chceme zapojit do evropského výzkumného prostoru. Tato zařízení by měla navzájem spolupracovat napříč Evropou včetně vědeckých a studentských výměnných pobytů a nastartování spolupráce s podnikovou sférou,“ vysvětlil vicepremiér Bělobrádek.

S ministrem Gowinem také probírali polské zkušenosti s fungováním samostatného ministerstva pro vědu. „Se vznikem samostatného ministerstva pro vědu počítá v příštím volebním období zákon, který nyní můj úřad připravuje. Inspirace v zahraničí nám pomůže co nejlépe nastavit řízení vědní politiky a systém financování,“ uvedl vicepremiér Bělobrádek.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X