Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

1. 7. 2015 17:58

ČTK: Bělobrádek usiluje o větší propojení s německou vědou

Česko a Německo chtějí posílit spolupráci ve vědě a výzkumu a společně hledat možnosti lepšího uplatnění vědeckých poznatků v průmyslu. Oznámil to český vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek, který v Berlíně jednal s německou ministryní školství a výzkumu Johannou Wankovou.

Podle Bělobrádka může spolupráce zlepšit konkurenceschopnost obou zemí a zároveň může otevřít cestu pro financování vědeckých projektů z evropských fondů. "Už jsme rozjeli spolupráci v jednotlivých spolkových zemích, především v Bavorsku a v Sasku. Nicméně na spolkové úrovni tady cítíme, že je také velký potenciál spolupráce. Němci o to hodně stojí, protože je potřeba spojit síly," řekl Bělobrádek.

Podle vicepremiéra je třeba hledat způsob, jak podpořit průmysl a zajistit, aby mohl využívat nejnovějších vědeckých poznatků. Mohlo by to posílit konkurenční výhodu Česka i Německa, protože obě země mají silný průmyslový sektor.

 "Bavili jsme se o tom, jak co nejvíc využít ty struktury, které už existují," řekl Bělobrádek. "To znamená daleko větší spolupráce ve smyslu strategického rozdělení si rolí, oblastí, v kterých budeme působit, v kterých máme potenciál, a ty podpořit," doplnil.

 "Některé české instituce už čerpají peníze přímo od Evropské komise, ale my jsme přesvědčeni, že ten potenciál je daleko větší," uvedl Bělobrádek.

 Inspirací pro propojení vědy a průmyslu by pro Česko podle Bělobrádka mohly být německé Frauenhoferovy instituty, které vicepremiér při cestě do Berlína rovněž navštívil. "Musíme to samozřejmě naroubovat na náš systém, který je trochu odlišný. Nicméně je to, co potřebujeme, to znamená spolupráce aplikovaného výzkumu přímo s průmyslem, přímo s těmi podniky, které pak realizují to, co aplikovaný výzkum přináší, z vědy do praxe," řekl.

 Spolupráce s Německem by podle Bělobrádka mohla otevřít cestu i k intenzivnějšímu čerpání peněz na vědu a výzkum z evropských fondů. "Některé projekty jsou zaměřeny na přeshraniční spolupráci, na internacionalizaci,“ řekl vicepremiér. „Některé české instituce už čerpají peníze přímo od Evropské komise, ale my jsme přesvědčeni, že ten potenciál je daleko větší,“" uvedl.

Jakub Střihavka, ČTK, 30. 6. 2015

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X