Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

11. 9. 2014 16:10

ČTK: Rada pro výzkum je kompletní, vláda schválila devět nových členů

Vláda ve středu pozdě večer schválila jmenování devíti nových členů do Rady pro výzkum, vývoj a inovace. Rada je tak kompletní, sedmnáctičlenná. Její první zasedání je naplánováno na 16. září. V tiskové zprávě o tom informoval Úřad vlády.

Novými členy jsou například Pavel Baran z Filozofického ústavu Akademie věd, Petr Dvořák z Biologického ústavu Masarykovy univerzity nebo předseda Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček. Dalšími členy se stali ekonom institutu IDEA při CERGE-EI Štěpán Jurajda, Jan Konvalinka z Ústavu organické chemie a biochemie, Jaroslav Machan z technického vývoje Škody Auto, náměstek vicepremiéra pro výzkum Arnošt Marks, ředitelka Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR a senátorka Eva Syková a přednosta kliniky hepatogastroengerologie Institutu klinické a experimentální medicíny Julius Špičák.
Rada pro výzkum, vývoj a inovace je odborným a poradním orgánem vlády. Zabezpečuje zejména přípravu Národní politiky výzkumu, vývoje a inovací, hodnotí výsledky výzkumných organizací a zpracovává priority aplikovaného výzkumu, vývoje a inovací České republiky.
Počátkem července kabinet skoro polovinu rady odvolal. S obměnou počítal vicepremiér pro oblast vědy Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) už při svém nástupu do funkce. V červenci tento krok vysvětlil mimo jiné snahou doplnit do rady osobnosti, které tam podle vlády dosud chyběly. "Chceme, aby složení bylo vybalancováno mezi poskytovateli, mezi obory, ale i teritoriálně, velikostně, sektorově. A také bychom chtěli, aby rada více umožnila propojení vědy a byznysu, kde jsou velké deficity," řekl tehdy LN Bělobrádek.

ČTK, 11.9.2014, autor mdk hj mol

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X