Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

26. 2. 2016 13:49

Do čela Technologické agentury byl navržen Petr Očko

Na předsedu Technologické agentury ČR dnes vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) navrhla Petra Očka. Ve funkci nahradí dosavadní předsedkyni TAČR Rut Bízkovou, které v březnu letošního roku končí funkční období. Spolu s Očkem byl do předsednictva TAČR znovu navržen Pavel Komárek, který tak bude v předsednictvu pokračovat ve druhém funkčním období. Návrhy bude ještě schvalovat vláda.

Technologická agentura je klíčová veřejná instituce pro spolupráci aplikovaného výzkumu. Od nového předsedy si slibuji úzkou spolupráci a komunikaci s ministerstvy, Akademií věd ČR a vysokými školami, stejně jako s podnikovým sektorem,“ uvedl místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace a předseda RVVI Pavel Bělobrádek.

Za jeden z hlavních úkolů považuji zvýšit motivaci soukromé sféry k investování prostředků do výzkumu realizovaného akademickými institucemi,“ shrnul své plány ve vedení TAČR Očko.

RVVI se na návrzích členů předsednictva a předsedy TAČR usnesla v tajném hlasování. Do předsednictva bylo na základě veřejné výzvy navrženo 12 kandidátů.

Technologická agentura ČR se zaměřuje na podporu spolupráce výzkumných organizací a firem a přenos znalostí do praxe. Ze státního rozpočtu dostává 2,9 miliardy korun. Předsednictvo TAČR má pět členů včetně předsedy, které jmenuje a odvolává vláda na návrh Rady pro výzkum, vývoj a inovace. Funkční období je čtyřleté s možností jmenování nejvýše na dvě po sobě následující období. Předsednictvo schvaluje vyhlašování veřejných soutěží ve výzkumu, rozhoduje o poskytnutí podpory a koordinuje činnost oborových komisí.

__________________________________________________________________________

Ing. Petr Očko, Ph.D. (1976) vystudoval informatiku a mezinárodní vztahy na VŠE v Praze a informační ekonomiku na Univerzitě Karlově. V minulosti působil na Ministerstvu financí, Ministerstvu dopravy a v Agentuře CzechInvest. Od roku 2010 pracuje na Ministerstvu průmyslu a obchodu, kde řídil Sekci fondů EU, výzkum a vývoje. Od ledna 2015 zastává pozici ředitele odboru finančních nástrojů a řízení projektů.

Ing. Pavel Komárek, CSc. (1951) je absolventem Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské na ČVUT v Praze. Jako výzkumný pracovník působil ve Státním výzkumném ústavu pro stavbu strojů v Praze. Založil a vedl Technologické a inovační centrum ČVUT v Praze, poté působil v Agentuře CzechInvest a na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy. V letech 2010 až 2012 byl členem výzkumné rady TAČR, od roku 2012 je členem předsednictva TAČR. Má zkušenosti z přípravy strategických dokumentů v oblasti výzkumu, vývoje a inovací.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie