Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

28. 8. 2014 14:23

Máme násilím nutit ženy, aby kandidovaly? ohradil se Bělobrádek

Vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek je proti návrhu ministra pro lidská práva a legislativu Jiřího Dienstbiera, který by rád zavedl povinné kvóty pro ženy na kandidátkách politických stran.

Na tiskové konferenci připustil, že lidovci se proti návrhu postaví i v rámci koaličního jednání. Dienstbier přišel nedávno s návrhem, že by strany musely mít na kandidátních listinách pro volby do Sněmovny a krajských zastupitelstev alespoň třetinu ženských kandidátek. V opačném případě by partajím hrozilo, že přijdou o peníze od státu. S tím ale lidovci nesouhlasí a podle Bělobrádka by takový postup mohl být dokonce diskriminační a na hraně ústavnosti, neboť lidé mají mít rovný přístup k veřejným funkcím. „Pozitivní diskriminace je v českém volebním systému vyloučena,“ řekl Bělobrádek. „U nás prostě platí přímé rovné volební právo.“

Máme je nutit násilím?
Postěžoval si navíc na to, že ženy samy nemají často zájem se o funkce ucházet. „Máme v rámci politických stran násilím donutit ženy, aby kandidovaly?“ nadnesl.
Přitom v KDU-ČSL podle něj převažují ženy nad muži. Zástupkyň něžného pohlaví je ve straně 15 tisíc, zatímco jejich mužských protějšků zhruba o 1500 méně. Dvě ženy jsou také v předsednictvu strany a pro letošní komunální volby lidovci postavili tři výhradně ženské kandidátky.
Lidovci proto s nejvyšší pravděpodobností Dienstbierův návrh nepodpoří. Bělobrádek upozornil, že kvóty nejsou součástí koaliční smlouvy nebo programového prohlášení, a připustil, že na vládě budou hlasovat proti takovému ustanovení.
Novinky.cz, 28. 8. 2014, autor Václav Lang

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X