Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

30. 10. 2014 15:39

Pro byznys: Inovace: Tradice zavazuje, budoucnost čeká

Česká republika je zemí s dlouhou vědeckotechnickou, průmyslovou a inovační tradicí, díky níž jsme se z provincie stali jednou z nejsilnějších ekonomik světa. Dnes ale nedokážeme plně využít inovační potenciál a zaostáváme za vyspělou Evropou. Co nás brzdí?
Především si průmyslové firmy a výzkumné instituce „nerozumějí“ a věda a výzkum nemají napojení na potřeby reálné ekonomiky. S prvním zádrhelem souvisí slabá motivace ke komercionalizaci výsledků výzkumu, chybí návaznost aplikovaného výzkumu na základní výzkum. Chybí nám koherentní a efektivní zacílení evropských, národních, krajských a soukromých prostředků do výzkumných priorit. Systém podpory vědy a výzkumu je příliš fragmentarizovaný. Zakládá se málo nových inovačních a spin-off firem a start-upů. Zčásti i kvůli velké byrokracii. Firmy mají málo informací o zahraničních trzích, ekonomická diplomacie jim v tom příliš nepomáhá. Neumíme zapojit naše týmy do mezinárodní spolupráce, pro výzkumné instituce i firmy je snazší získat národní podporu a o unijní granty se téměř neucházejí. Konečně, ale ne v poslední řadě nám chybí kvalifikovaný střední management. A zájem mladých lidí o technické obory upadá.
Naopak silnými stránkami jsou jednak některé tradiční obory strojírenství, jednak „sektor automotive“ - výroba a montáž automobilů s vysokou kvalitou dodavatelů, kteří často mají vlastní výzkum a vývoj. A také obory s historickou vazbou na vědu a výzkum, které zvládly transformaci v 90. letech, jako elektro, optika, mikroskopie, ale také sklářství.
Rychle se u nás rozvíjejí IT obory a ICT technologie, kde vzniká velké množství subjektů, jež se často úspěšně zapojují do mezinárodní spolupráce a trhů. Perspektivní jsou rovněž biotechnologie, oblast life sciences, které těží z vysoké kvality lékařských, biologických a chemických věd a dále některý materiálový výzkum jako nanotechnologie či sofistikované plastikářství.
Když to na závěr shrnu: máme tradici i schopné lidi. Pokud se máme v budoucnosti opět stát inovačním tygrem, musíme odstranit slabiny, které tkví především v systému.

Komentář Pavla Bělobrádka, Hospodářské noviny, příloha Pro byznys, 30. 10. 2014 , str. 20

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X