Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

8. 10. 2015 9:34

Projev vicepremiéra Bělobrádka na zahájení The Pigment and Colour Science Forum

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek zahájil ve čtvrtek 8. října 2015 v Praze The Pigment and Colour Science Forum. Na mezinárodní konferenci zaměřené na oblast průmyslových barviv se setkalo více než 350 zástupců světových firem, výzkumníků, investorů a zástupců státní správy. Na konferenci byly představeny také české fotokatalytycké nátěry s nanočásticemi.

Projev vicepremiéra

Dobrý den, dámy a pánové.

Děkuji organizátorům za pozvání na toto významné mezinárodní setkání a vás bych rád přivítal v srdci Evropy, v krásném a slavném městě Praha městě sta věží.

Dámy a pánové, barva je zvláštní veličina. Na jedné straně je vnímání barev ryze subjektivní – čímž zdaleka nemyslím jen fakt, že tam, kde mužské oko vidí prostě růžovou, rozeznává žena nejméně desítku barev. Na druhé straně barevnost souvisí s fyzikálně chemickými vlastnostmi materiálu.

A právě fyzikálním vlastnostem barviv se chci krátce věnovat. Respektive se chci věnovat mladému oboru lidské činnosti – a tím jsou nanotechnologie. Jak možná víte, můj úřad pro vědu, výzkum a inovace podporuje projekt Czech is nano, který se nanotechnologiím věnuje. Odpověď na otázku, proč zrovna tento projekt, je prostá. Nanotechnologie totiž patří mezi velmi perspektivní obory, v nichž Česká republika dlouhodobě dosahuje excelentních výsledků.

Je obecně známé, že nanotechnologie pracují s velikostí částic, jež odpovídají vlnovým délkám viditelného světla. Což samozřejmě přináší zcela revoluční možnosti i pro barvy, pro jejich zpracování, reprodukci, paletu a trvanlivost.

Samozřejmě, odborníky na barvu jste tu vy, ne já. Chci se však na tomto fóru přiznat, že jsem možnostmi nanotechnologií již dlouho fascinován. Trvanlivé fasádní barvy, nové zářivé odstíny autolaků s úžasnými optickými vlastnostmi, televize s vyšším rozlišením a větší barevnou paletou díky kvantovým tečkám, materiály, které mění svou barvu v magnetickém poli, nové barvení látek, jež není založeno na chemii, ale na velikosti nanočástic, takže barva je odolná vůči oděru či třeba praní a je fakticky věčná. Možnosti barevných nanotechnologií působí někdy skoro jako kouzlo. Ty ostatní vynálezy a inovace z oblasti nanotechnologií jsou věcmi, které ještě před několika lety zněly jako  sci-fi. A dnes o nich tady hovoříme jako o realitě, která se dostává do běžného života.

Nyní mi však, dámy a pánové, dovolte přejít k prozaičtější věci. A tou je politika. Přesto se tématu příliš nevzdálím, nebojte.

Jako člen vlády odpovědný za vědu a výzkum mám samozřejmě zájem na tom, abychom dokázali využít náš potenciál, který v oblasti nanotechnologií nesporně máme. Ostatně v rámci podpory vědy, výzkumu a inovací jde o jednu z našich prioritních oblastí.

V naší zemi, máme širokou výzkumnou základnu i velké množství inovačních firem, které vyvíjejí nové technologie a globálně konkurenceschopné výrobky. Jsem si jist, že naši vědci a malé a střední firmy pracující v oboru nanotechnologií jsou vhodnými partnery pro spolupráci i s největšími světovými společnostmi.

Česká republika se i díky své průmyslové a vzdělanostní tradici už stala důležitým průmyslovým zázemím zejména pro německou ekonomiku a německé firmy. Nyní bychom rádi posunuli náš potenciál na vyšší úroveň a stali se i centrálou vývoje nových technologií. Schopné lidi na to máme už dávno. Nyní – pokud si mohu dovolit to takto říci – k tomu navíc máme i silnou politickou vůli.

Dámy a pánové, u mě najde podporu každý dobrý nápad. Věřím, že i toto fórum napomůže mezinárodní spolupráci a ukáže nové možnosti investic. Přeji vašemu jednání zde v Praze úspěch a ať se vám v České republice líbí.

Děkuji za Vaši pozornost!

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X