Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

1. 6. 2016 11:05

Vicepremiér Bělobrádek pokřtil přelomový vynález mikroelektrárny na biomasu

Univerzitní centrum energeticky efektivních budov (UCEEB) Českého vysokého učení technického v Praze dnes pokřtilo první prototyp mikroelektrárny Wave, která domácnostem nabídne levnou výrobu elektřiny z biomasy. Kmotrem zařízení, které v roce 2015 vyhrálo v soutěži Ekologický Oskar cenu pro nejlepší nápad, se stal místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek.

Jednoznačně fandím projektům jako je mikroelektrárna Wave, protože vývoj nových energetických zdrojů patří mezi priority národní politiky výzkumu a vývoje a nabízí lidem alternativu ve využívání energie. Navíc Wave je českým výrobkem  na rozdíl třeba od solárních panelů  a využívá zdroj energie, kterého máme relativní dostatek. A pokud takový projekt dostal cenu pro nejlepší nápad, tak to prostě musí být dobrý a inovativní počin,“ řekl po křtu mikroelektrárny vicepremiér Bělobrádek.

Po uvedení na trh bude mikroelektrárna Wave sloužit jako energetický zdroj do bytových domů a menších lokálních kotelen. Zařízení vychází z technologie vyvinuté v centru UCEEB a pracuje na principu tzv. organického Rankinova cyklu (ORC). Jako palivo využívá biomasu, konkrétně dřevní štěpky.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X