Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

7. 5. 2015 10:16

Vicepremiér Bělobrádek: S Izraelem na špičku v inovacích

Izrael je pro Českou republiku po všech stránkách ideálním partnerem k vědecko technologické spolupráci. Je vším, čím bychom chtěli být i my: malou zemí s omezenými lidskými a přírodními zdroji, která se přesto dokázala stát inovačním obrem. Navíc nás pojí nejen historické vazby, ale i strategické spojenectví.

Jsem opravdu rád, že jsem mohl loni se svým protějškem Jaakovem Perim podepsat deklaraci o spolupráci ve výzkumu a vývoji. A že brzy vyšleme do Tel Avivu našeho vědeckého atašé. Izrael má nejen nejhustší koncentraci nositelů Nobelových cen, ale je rovněž lídrem v uvádění vědeckých objevů do průmyslové praxe, zemí start-up firem a efektivních venture capital fondů.

To je pro nás inspirace. S izraelskými týmy se naši vědci mohou dostat mezi absolutní světovou špičku. Prioritou jsou pro nás biotechnologie, nanotechnologie, IT či strojírenství. Izraelské firmy rovněž investují do vědy a výzkumu čtyři procenta HDP (dvakrát více než české). Navíc spolupracují přímo s univerzitami a výzkumnými institucemi, které díky tomu dokáží komercializovat své myšlenky a nápady daleko lépe než u nás.

I my máme co nabídnout. Máme mnoho skvělých vědeckých mozků a nová špičkově vybavená vědecká centra. Společně dokážeme víc.

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek, Lidové noviny, příloha Izraelský list, 7. května 2015, str. 3

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X