Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

6. 2. 2013 15:44

Vláda schválila aktualizovaný plán svých legislativních prací

Plán legislativních prací vlády na letošní rok předložil kabinetu ministr a předseda Legislativní rady vlády Petr Mlsna.

Jedná se o upravené znění Plánu legislativních prací vlády na rok 2013, který vláda schválila 12. prosince loňského roku, kdy zároveň rozhodla, že je nutné počet legislativních úkolů v plánu podstatně zredukovat. Cílem je, aby plán obsahoval pouze ty úkoly, které jsou nezbytné pro plnění legislativních závazků České republiky vůči Evropské unii, a úkoly vyplývající z Programového prohlášení vlády.

Upravené znění plánu obsahuje celkem 98 legislativních úkolů, z toho 10 návrhů věcných záměrů zákonů, 29 návrhů zákonů, 44 návrhů novel zákonů, 9 návrhů nařízení vlády a 6 návrhů novel nařízení vlády.

„V porovnání s plánem schváleným v prosinci loňského roku došlo ke snížení počtu legislativních úkolů o 28, to je přibližně o 22% úkolů méně,“ informoval ministr Mlsna.


Mezi důležité legislativní úkoly vlády na rok 2013 patří například:

Návrh zákona o pravidlech rozpočtové kázně a o změně některých zákonů
Návrh vychází z Programového prohlášení vlády, jedná se o prováděcí pravidla k návrhu ústavního zákona o rozpočtové odpovědnosti.

Návrh novely školského zákona
Zákon sjednotí úroveň financování vzdělávání mezi jednotlivými kraji tak, aby byl efektivní a transparentní, stanoví systém podpůrných opatření dětí, žáků a studentů, který nepovede k neospravedlnitelné segregaci, zavede povinnost obcí zajistit pro svoje území spádovou školu a zajistí ředitelům veřejných škol stabilnější zaměstnání přiznáním nároku na nabídku jiného pracovního zařazení po skončení ve funkci.

Návrh novely zákona o vysokých školách a návrh zákona o finanční pomoci studentům
Reforma vysokého školství je jedna z priorit vlády, cílem je posílení autonomie vysokých škol a zvýšení jejich kvality. Přijetí zákona o finanční pomoci studentům má zajistit, aby studium bylo ekonomicky zvládnutelné i pro ty skupiny občanů, pro něž socioekonomické podmínky představují překážky v přístupu k vysokoškolskému vzdělání.

Návrh zákona o volném pohybu občanů Evropské unie a jejich rodinných příslušníků, návrh zákona o ochraně státních hranic
Nový zákon o ochraně státních hranic je modernizací stávající právní úpravy s ohledem na Schengenský hraniční kodex.

Návrh zákona o ochraně před škodami působenými návykovými látkami
Návrh zákona počítá s úplným zákazem kouření například ve veřejnosti volně přístupných vnitřních prostorách nebo ve všech vnitřních prostorách provozoven stravovacích služeb jako jsou restaurace, bary apod., kouřit by se mohlo jen v předzahrádkách. Zpřísnit by se měl také prodej alkoholu a tabáku mladistvým, včetně zvýšení sankcí za nedodržování.

Návrh zákona o odpadech
Cílem je vytvořit podmínky, které umožní naplnit požadavky evropských právních předpisů, hlavně pokud jde o nakládání s odpady (největším problémem je skládkování komunálního odpadu; podporována má být výstavba zařízení na energetické využití komunálního odpadu).

Návrh zákona o významné tržní síle
Cílem zákona je regulace jednání vykazující znaky zneužití „významné tržní síly“, které není možné postihnout podle zákona o ochraně hospodářské soutěže. Regulace bude rozšířena i na jiné vztahy než je pouze prodej zemědělských a potravinářských produktů.

Návrh zákona o dani z nemovitých věcí
Návrh zákona zavádí nové koncepční řešení zdanění nemovitostí, při kterém by mělo být těžiště zdanění přesunuto na pozemky s důrazem na jejich lokalitu a zároveň by měla být posílena pravomoc obcí.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X