Aktuálně

4. 3. 2024 16:59

10. Týden v EU (4. března – 11. března 2024)

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Rada EU


Rada pro spravedlnost a vnitřní věci ve dnech 4.–5. března 2024 v Bruselu

První den se uskuteční jednání ministrů vnitra, které bude zahájeno tzv. Schengenskou radou. Ministři prodiskutují současný stav schengenského prostoru na základě barometru, zvláštní pozornost bude věnována návratům. Proběhne evaluace „nařízení o EBCG“ (nařízení, kterým se zřizuje Evropská pohraniční a pobřežní stráž) a fungování agentury Frontex. Očekává se taktéž diskuze k vnější dimenzi migrace. Dále si ministři vyslechnou informaci o současném stavu provádění interoperability a bude přijato prováděcí rozhodnutí Rady, kterým se přijímá doporučení o osvědčených postupech zjištěných v rámci hodnocení boje proti obchodování s drogami. Delegaci povede náměstek ministra vnitra L. Hendrych.

V úterý je na programu diskuze ministrů spravedlnosti. Legislativní část se bude týkat směrnice o minimálních pravidlech pro zamezení pašování migrantů. Nelegislativní část se zaměří na výměnu zkušeností s bojem proti organizované trestné činnosti, bojem proti beztrestnosti v Ukrajině či zajištění odolnosti soudních systémů. Delegaci ČR povede náměstek ministra spravedlnosti K. Dvořák

Rada pro konkurenceschopnost ve formátu vnitřní trh a průmysl dne 7. března 2024 v Bruselu

V rámci legislativní činnosti proběhne politická rozprava k návrhu nařízení o postupu proti opožděným platbám v obchodních transakcích. Z nelegislativní činnosti je plánována výměna názorů k Výroční zprávě o vnitřním trhu a konkurenceschopnosti 2024. V rámci AOB bodů bude BE PRES informovat o aktuálním stavu návrhů nařízení o zákazu produktů pocházejících z nucené práce na trhu Unie, směrnice o náležité péči podniků v oblasti udržitelnosti (tzv. due diligence) a aktu o nástroji pro mimořádné situace a odolnost vnitřního trhu (IMERA) a souvisejících omnibusů. Dále budou belgické předsednictví a Komise informovat o postupu navazujícím na závěry Rady o „Evropské agendě pro cestovní ruch 2030“ a provádění cesty transformace pro cestovní ruch. Delegace Německa a Nizozemí představí svůj pohled na strategii pro námořní odvětví na evropské úrovni. Nad rámec aktuálního programu by měla Rada vzít na vědomí další dva body v části AOB, a to informační bod zařazený na žádost Francie na téma evropské strategie pro řešení nedostatku léčiv a bod zařazený na žádost Švédska ke společnému dopisu 8 členských států (včetně ČR) a Islandu s názvem „Pravidla veřejné podpory pro dlouhodobou konkurenceschopnost“. Pracovní oběd bude zaměřen na téma identifikace strategických sektorů v oblasti průmyslu pro příští legislativní cyklus. Delegaci ČR povede ministr průmyslu a obchodu J. Síkela.

Rady pro zaměstnanost, sociální politiku, zdraví a ochranu spotřebitele ve dnech 11.–12. března 2024 v Bruselu

Na programu prvního dne zasedání budou následující body: provádění Evropského pilíře sociálních práv (EPSP) - politická debata a stanovisko EMCO (výbor pro zaměstnanost) a SPC (výbor pro sociální politiku) budoucím politickým prioritám EPSP. Dalšími tématy budou Evropský semestr 2024: společná zpráva o zaměstnanosti 2024 (schválení), závěry Rady k Výroční zprávě o udržitelném růstu a Společné zprávě o zaměstnanosti 2024 (přijetí), klíčová poselství EMCO k provádění doporučení Rady o záruce pro mladé (přijetí). Druhý den je plánována jumbo Rada EPSCO a ECOFIN. Program jumbo Rady zatím nebyl zveřejněn, ale ministři by měli debatovat o sociálních investicích a správě ekonomických záležitostí. Delegaci povede ministr práce a sociálních věcí M. Jurečka.

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Coreper


Coreper I dne 6. 3. a 8. 3. 2024

  • Nařízení o zákazu produktů pocházejících z nucené práce na trhu Unie (informace předsednictví o výsledku trialogu)
  • Směrnice, kterou se mění směrnice 2009/102/EC a (EU) 2017/1132, pokud jde o rozšíření a modernizaci využívání digitálních nástrojů a postupů v právu obchodních společností (příprava trialogu)
  • Zasedání Rady pro zaměstnanost, sociální politiku, zdraví a ochranu spotřebitele dne 11. 3. 2024 (příprava)
  • Nařízení o Evropském prostoru pro zdravotní data (EDHS) (příprava trialogu)
  • Nařízení o evropské statistice o obyvatelstvu, domech a bytech (příprava trialogu)
  • Směrnice rozšiřující směrnici zavádějící evropský průkaz pro osoby se zdravotním postižením a evropský parkovací průkaz na občany třetích zemí legálně pobývajících na území Evropské Unie (informace předsednictví o výsledku trialogu)
  • Zasedání Rady EU (životní prostředí) dne 24. března (předběžný program)
  • Nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se zavádí rámec Unie pro certifikaci pohlcování uhlíku (analýza konečného kompromisního znění s cílem dosáhnout dohody)
  • Směrnice o kvalitě vnějšího ovzduší (analýza konečného kompromisního znění s cílem dosáhnout dohody)
  • Nařízení o obalech a obalových odpadech (informace předsednictví o výsledku trialogu)
  • Zasedání Rady AGRIFISH (pro zemědělství a rybářství) dne 26. 3. 2024 (stanovení předběžného programu jednání)
  • Nařízení Evropského parlamentu a Rady o provádění jednotného evropského nebe (SES2+) (informace předsednictví o výsledku trialogu)
  • Nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se stanoví opatření k posílení solidarity a kapacity v Unii pro odhalování kybernetických bezpečnostních hrozeb a incidentů a pro připravenost a reakci na ně (Akt EU o kybernetické solidaritě – CSoA) (informace předsednictví o výsledku trialogu)
  • Nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se mění nařízení (EU) 2019/881, pokud jde o řízené bezpečnostní služby (informace předsednictví o výsledku trialogu)
  • Nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se mění nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/2031, pokud jde o víceleté programy průzkumů, hlášení týkající se výskytu regulovaných nekaranténních škodlivých organismů, dočasné výjimky ze zákazů dovozu a zvláštních požadavků na dovoz a zavedení postupů pro jejich udělování, dočasné dovozní požadavky na vysoce rizikové rostliny, rostlinné produkty a jiné předměty, zavedení postupů pro zařazení vysoce rizikových rostlin na seznam, obsah rostlinolékařských osvědčení, používání rostlinolékařských pasů a pokud jde o některé požadavky na podávání zpráv pro vymezená území a průzkumy za účelem zjištění výskytu škodlivých organismů (Nařízení o zdraví rostlin) (informace předsednictví o výsledku trialogu)
  • Oběd velvyslanců Coreper I s eurokomisařkou Helenou Dalli dne 6. 3. 2024

Coreper II dne 6. 3. 2024

  • Zasedání Rady pro obecné záležitosti dne 19. března 2024: (příprava)
  • Interinstitucionální orgán odpovědný za etické otázky (zpráva o pokroku a pokyny pro další práci)
  • Nařízení, kterým se zřizuje nástroj pro reformy a růst pro západní Balkán (mandát pro jednání s Evropským parlamentem)
  • Vztahy s Evropským parlamentem (únor II 2024) (zápis z jednání)
  • Zasedání Rady pro zahraniční věci (obchod) ve dnech 25. až 29. února 2024: (follow-up)
  • Rozhodnutí Rady, kterým se mění rozhodnutí Rady (SZBP) 2021/509 o zřízení Evropského mírového nástroje (příprava na přijetí)
  • (možný bod) Rozhodnutí Rady o Diplomatické akademii Evropské unie (výměna názorů)
  • Zasedání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci ve dnech 4. a 5. března 2024 (follow-up)
  • Nařízení o předběžném informování cestujících (informace předsednictví o výsledku trialogu)
  • Zasedání Rady pro hospodářské a finanční věci dne 12. března 2024 (příprava)

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Evropský parlament


V týdnu od 4. do 8. 3. zasednou parlamentní výbory EP, politické frakce se setkají se záměrem připravit nadcházející plenární zasedání, které se uskuteční v týdnu od 11. 3.

Výběr bodů z programu parlamentních výborů:

  • INTA (7. 3.) hlasování o návrhu zprávy o dočasné liberalizaci obchodu s Ukrajinou a hlasování o návrhu doporučení ve věci protokolu, kterým se mění Dohoda mezi Evropskou unií a Japonskem o hospodářském partnerství, pokud jde o volný tok údajů.
  • TRAN (4. 3.) hlasování o návrhu zprávy ve věci přidělování kapacity na železnici.
  • ENVI a TRAN (4. 3.) – hlasování o návrhu zprávy o započítávání emisí skleníkových plynů z dopravních služeb.
  • Meziparlamentní jednání u příležitosti Mezinárodního dne žen organizované výborem FEMM (7. 3.) k tématu vymýcení genderových stereotypů nebo rovného odměňování. 

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022)Evropská komise


Kolegium Komise zasedne v úterý 5. 3. v Bruselu.

Na programu kolegia figurují následující body:

  • Evropská obranná průmyslová strategie / M. Vestagerová, J. Borrell
  • Evropský obranný investiční program (EDIP) / M. Vestagerová


PT RHSD pro EU


Jednání PT RHSD dne 7. března 2024

I/ K PROJEDNÁNí

  1. Příprava mimořádného zasedání Evropské rady ve dnech dne 1. února 2024 v Bruselu

II/ PRO INFORMACI

  1. Průběh a výsledky mimořádného zasedání Evropské rady dne 1. února 2023 v Bruselu
  2. Příprava Národního programu reforem ČR 2024
  3. Národní konvent o EU (Strategická agenda EU 2024–2029)

III/ RŮZNÉ

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

 

 

 

 

Fotogalerie [F] fotogalerie