Aktuálně

13. 6. 2023 11:32

24. Týden v EU (12. června – 19. června 2023)

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Rada EU


Rada pro zaměstnanost, sociální politiku, zdraví a ochranu spotřebitele ve dnech 12. a 13. června 2023 v Lucemburku

Na programu jednání Rady v části zaměstnanost a sociální politika se počítá se schválením obecných přístupů k návrhu směrnice o zlepšování pracovních podmínek pracovníků platforem, k návrhu směrnic o posílení role orgánů rovnosti (podle čl. 19 a 157 SFEU) a k návrhu revize směrnice o ochraně pracovníků před expozicí chemickým látkám (olovo a diisokyanáty). Zpráva o pokroku by měla být schválena u návrhu antidiskriminační směrnice. Tomuto návrhu by měla být věnována rovněž jedna ze dvou politických debat. V nelegislativní části se očekává politická debata k evropskému semestru 2023 a prezentace předsedů výborů EMCO a SPC ke klíčovým poselstvím o Rámci sociální konvergence. Dále budou přijaty aspekty zaměstnanosti a sociální politiky v návrhu CSRs na rok 2023, výstupy EMCO a SPC k letošnímu návrhu specifických doporučení pro jednotlivé ČS a hodnocení plnění těchto doporučení z minulého roku. Schválen by měl být také návrh doporučení Rady k podpoře sociálního dialogu na národní úrovni a návrh závěrů Rady k zohledňování perspektivy genderové rovnosti v politikách, programech a rozpočtech. V bodu Různé bude poskytnuta informace o aktuálně projednávaných legislativních návrzích (revize směrnice o ochraně pracovníků před expozicí azbestu a revize nařízení koordinace systémů sociálního zabezpečení). SE PRES poskytne informaci o výsledcích předsednických konferencí a ES PRES představí svůj předsednický program. 

Hlavními body části zdraví bude přijetí doporučení Rady o posílení opatření EU pro boj proti antimikrobiální rezistenci a dosažení obecného přístupu k nařízení o poplatcích a platbách, které se platí agentuře EMA. SE PRES představí zprávy o pokroku k návrhu nařízení o Evropském prostoru pro zdravotní data a návrhu nařízení o standardech jakosti a bezpečnosti látek lidského původu určených k použití u člověka. Plánována je rovněž výměna názorů k reformě farmaceutické legislativy a opatřením k řešení boje s AMR. V bodu Různé budou EK a SE PRES informovat o vyjednávání mezinárodní dohody o prevenci pandemií, připravenosti a reakci na ně a o vyjednávání změn Mezinárodních zdravotnických předpisů. EK poskytne informace o iniciativě k duševnímu zdraví (zveřejnění sdělení se plánuje na 7. 6.). SE PRES bude informovat o uspořádaných konferencích a ES PRES představí svůj program. 

Rada pro finanční a hospodářské záležitosti ve dnech 15. a 16. června 2023 v Lucemburku

Agenda obsahuje tradiční body červnového ECOFINu, především body agendy spojené s evropským semestrem, kde ministři schválí návrhy doporučení Rady jednotlivým členským státům. Co se týče daňových otázek, ministři si vymění názory na současný stav návrhu balíčku DPH v digitálním věku, který mění pravidla DPH. Tyto návrhy se týkají tří oblastí: 1) modernizace a harmonizace digitálního vykazování přeshraničních a domácích transakcí, 2) ekonomiky platforem a 3) omezení potřeby registrace k DPH v jiném členském státě u přeshraničního obchodování – jedna registrace k DPH. Ministři schválí pololetní zprávu Rady o pokroku v oblasti daňové legislativy dosaženého za SE PRES. Ministři přijmou i závěry Rady týkající se pokroku pracovní skupiny Rady pro kodex chování (zdaňování podniků). Ministři dále pověří Hospodářský a finanční výbor přípravou společné pozice EU pro červencové zasedání ministrů financí a guvernérů centrálních bank skupiny zemí G20. Komise bude ministry informovat o hospodářském a finančním dopadu ruské agrese proti Ukrajině a o aktuálním stavu projednávání 11. sankčního balíčku. Ministři financí si vymění názory na legislativní balíček k reformě rámce správy hospodářských záležitostí.

V rámci pracovní snídaně si ministři nejprve vymění názory na aktuální hospodářskou a finanční situaci v EU a budou informováni o výsledcích jednání ministrů financí zemí eurozóny, jež se koná den před zasedáním Rady ECOFIN. V návaznosti na informaci, kterou přednese zástupce Francie, by si ministři financí měli vyměnit názory na nadcházející summit pro Nový globální finanční pakt (22. a 23. června, Paříž). 

Rada pro dopravu, telekomunikace a energetiku (energetika) dne 19. června 2023 v Lucemburku

Ministři energetiky EU budou usilovat o dosažení obecného přístupu k reformě uspořádání trhu s elektřinou, a to k návrhu nařízení o revizi uspořádání trhu s elektřinou v EU (EMD) a návrhu nařízení s cílem zlepšit ochranu unie před manipulací s trhem na velkoobchodním trhu s energií (REMIT). Evropská komise rovněž představí vývoj vnějších vztahů v oblasti energetiky a bude informovat o připravenosti na zimu 2023/2024. V neposlední řadě nastupující ES PRES představí své priority. 

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Coreper


Coreper I dne 14. a 16. června 2023

V rámci Coreperu I bude projednána analýza finálního kompromisního znění s cílem dosažení dohody o revizi směrnice o podpoře obnovitelných zdrojů energie a o návrhu nařízení o zajištění rovných podmínek pro udržitelnou leteckou dopravu (ReFuelEU Aviation). SE PRES bude informovat o výsledku neformálního trialogu k návrhu nařízení o fluorovaných skleníkových plynech, návrhu nařízení o látkách poškozujících ozonovou vrstvu, návrhu nařízení o přepravě odpadů, návrhu revize směrnice o ochraně zaměstnanců před riziky expozice azbestu a o návrhu směrnice o náležité péči podniků v oblasti udržitelnosti. Dále bude projednán mandát pro jednávání s EP o návrhu změny směrnice o odpadních elektrických a elektronických zařízeních (OEEZ), jakož i zpráva o pokroku k nařízení o udržitelném používání přípravků na ochranu rostlin. SE PRES rovněž poskytne informace k návrhu pozměňujícího nařízení o zřízení společných podniků pro čipy v rámci programu Horizon Europe. Kromě toho se budou velvyslanci věnovat přípravě na nadcházející zasedání Rady TTE, část energetika (19. 6.), Rady ENVI (20. 6.) a Rady AGRIFISH (26. a 27. 6.).

Coreper II dne 14. června 2023

Na Coreperu II proběhne příprava na zasedání Rady GAC (27. 6.) a ECOFIN (16. 6.) a follow-up ze zasedání Rady JHA (8. a 9. 6.). V centru diskuze na téma ruské agrese proti Ukrajině bude příprava přijetí balíčku rozhodnutí a nařízení Rady o omezujících opatření a také aktuální stav rekonstrukce Ukrajiny a multiagenturní koordinační platforma. Dále bude tématem i odpovědnost za zločiny spáchané na Ukrajině. Velvyslanci si dále vymění názory na rozhodnutí Rady o diplomatické akademii EU, nařízení na podporu výroby munice (ASAP), na bezpečnostní a obranná partnerství a na odpovědnost za mezinárodní zločiny spáchané na Ukrajině. Kromě toho proběhne také orientační debata týkající se sumittu EU–Japonsko a o vztazích EU s Africkou, Karibskou a Pacifickou skupinou států (OACPS). Coreper také prodiskutuje finální kompromisní text nařízení, které zřizuje nástroj proti ekonomickému nátlaku (ACI).

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Evropský parlament


V týdnu od 12. do 15. 6. proběhne plenární zasedání EP ve Štrasburku.

Výběr bodů z programu pléna:

Pondělí 12. 6.

  • prohlášení Komise ke Světovému dni proti dětské práci a Dni EU obětí globální klimatické krize (s usnesením)
  • společná rozprava o elektronických důkazech v trestních věcech (hlasování v úterý)
  • výroční zpráva za rok 2022 ohledně politiky v oblasti hospodářské soutěže (hlasování v úterý)

Úterý 13. 6.

  • společná rozprava o Ukrajině
  • prohlášení Komise a Rady ohledně humanitárních a environmentálních dopadů zničení Kachovské přehrady
  • prohlášení Komise a Rady k udržitelné rekonstrukci Ukrajiny a její integraci do Euroatlantického společenství (s usnesením, hlasování ve čtvrtek)
  • rozprava s kyperským prezidentem N. Christodoulidesem v rámci cyklu debat „This is Europe“
  • rozprava o aktu o umělé inteligenci (hlasování ve středu)
  • prohlášení Komise k ustavení nezávislého etického orgánu EU
  • hlasování o zprávě o návrhu nařízení o bateriích a odpadních bateriích

Středa 14. 6.

  • prohlášení Rady a Komise k přípravě zasedání Evropské rady ve dnech 29. a 30. června 2023
  • prohlášení Rady a Komise k tématu volebního zákona, vyšetřovacího výboru a právního státu v PL (o usnesení bude hlasováno až na červencovém plénu EP)
  • projev prezidentky Kosova V. Osmaniové
  • společná rozprava o zneužití softwaru Pegasus (hlasování o doporučeních ve čtvrtek)

Čtvrtek 15. 6.

  • prohlášení Komise ohledně vodní krize v Evropě
  • otázka na Komisi k ústnímu zodpovězení – přistoupení Ukrajiny k Úmluvě ze dne 2. 7. 2019 o uznávání a výkonu cizích soudních rozhodnutí v občanských a obchodních věcech (s usnesením, hlasování ve čtvrtek)
  • hlasování o zprávě o složení EP

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022)Evropská komise


Kolegium Komise zasedne v úterý 13. 6. ve Štrasburku. Na programu kolegia figurují následující body:

  • doporučení Rady o rozvoji rámcových podmínek sociální ekonomiky (V. Dombrovskis a M. Vestagerová)
  • nařízení o environmentálním a sociálním ratingu a ratingu správy a řízení (V. Dombrovskis)
  • sdělení o rámci udržitelného financování (V. Dombrovskis)
  • doporučení o přechodném financování (V. Dombrovskis)

5. Týden v EU (31. ledna – 7. února 2022) Evropské výbory PČR


V tomto týdnu zasedne Výbor pro záležitosti Evropské unie Senátu PČR. Jednání proběhne ve středu 14. 7.; na programu jsou tyto body:

  • vystoupení MEZ M. Dvořáka
  • zpráva o vývoji Evropské unie v roce 2022
  • informace vlády ČR o pozicích vlády a programu jednání ER ve dnech 29. a 30. 6.
  • Národní program reforem 2023
  • doporučení pro doporučení Rady k NPR Česka na rok 2023 a stanovisko vlády ke konvergenčnímu programu Česka na rok 2023
  • návrh směrnice o dokládání a sdělování výslovných environmentálních tvrzení
  • směrnice o společných pravidlech na podporu oprav zboží a o změně nařízení 2017/2349 a navazujících směrnic

PTRHSD pro EU


Jednání dne 15. června 2023

I/ K PROJEDNÁNÍ

  1. Příprava zasedání Evropské rady ve dnech 29. a 30. června 2023 v Bruselu
  2. Příprava summitu EU–CELAC ve dnech 17. a 18. července 2023 v Bruselu

II/ PRO INFORMACI

  1. Informace o jarním balíčku dokumentů k evropskému semestru 2023
  2. Národní konvent o EU
  • Závěry a doporučení z kulatého stolu konaného dne 28. dubna 2023 na téma Reakce na americký zákon o  snížení inflace
  • Závěry a doporučení z kulatého stolu konaného dne 26. května 2023 na téma Evropské politické společenství a jeho budoucí potenciál
  1. Aktuální dění v otázce implementace výstupové dohody a dohody o obchodu a spolupráci mezi EU a UK

III/ RŮZNÉ

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie