Aktuálně

6. 6. 2023 11:25

23. Týden v EU (5. června – 12. června 2023)

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022)Rada EU


Rada pro spravedlnost a vnitřní věci ve dnech 8. a 9. června 2023 v Lucemburku

První den proběhne jednání ministrů vnitra, kde na programu je mj. diskuze k problematice boje proti bezpečnostním výzvám, boje proti násilnému extremismu a terorismu, debata ohledně dopadů na vnitřní bezpečnost EU v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině a možnosti prodloužení dočasné ochrany osob prchajících před válkou. Důležitým bodem bude také možné přijetí obecných přístupů k nařízením, která jsou součástí balíčku předpisů migračního paktu (nařízení o azylovém a migračním managementu AMMR a nařízení o azylových procedurách APR).

V pátek dne 9. 6. proběhne na jednání ministrů spravedlnosti přijetí 5 obecných přístupů: ke směrnicím proti strategickým žalobám proti účasti veřejnosti "anti-SLAPP“, o definici trestných činů a sankcích za porušení omezujících opatření Unie, o boji proti násilí na ženách a domácímu násilí, o prevenci obchodování s lidmi a boji proti němu a o vymáhání a konfiskaci majetku. Diskuze ministrů se bude týkat také možností boje proti organizovanému zločinu. 

Rada pro zaměstnanost, sociální politiku, zdraví a ochranu spotřebitele ve dnech 12. a 13. června 2023

Na programu jednání Rady v části zaměstnanost a sociální politika se počítá se schválením obecných přístupů k návrhu směrnice o zlepšování pracovních podmínek pracovníků platforem, návrhů směrnic o posílení role orgánů rovnosti (podle čl. 19 a 157 SFEU) a k návrhu revize směrnice o ochraně pracovníků před expozicí chemickým látkám (olovo a diisokyanáty). Zpráva o pokroku by měla být schválena u návrhu antidiskriminační směrnice. Tomuto návrhu by měla být věnována rovněž jedna ze dvou politických debat. V nelegislativní části se očekává politická debata k evropskému semestru 2023 a prezentace předsedů výborů EMCO a SPC ke klíčovým poselstvím o Rámci sociální konvergence. Dále budou přijaty aspekty zaměstnanosti a sociální politiky v návrhu CSRs na rok 2023, výstupy EMCO a SPC k letošnímu návrhu specifických doporučení pro jednotlivé ČS a hodnocení plnění těchto doporučení z minulého roku. Schválen by měl být také návrh doporučení Rady k podpoře sociálního dialogu na národní úrovni a návrh závěrů Rady k zohledňování perspektivy genderové rovnosti v politikách, programech a rozpočtech. V bodu Různé bude poskytnuta informace o aktuálně projednávaných legislativních návrzích (revize směrnice o ochraně pracovníků před azbestem a revize nařízení koordinace systémů sociálního zabezpečení). SE PRES poskytne informaci o výsledcích předsednických konferencí a ES PRES představí svůj předsednický program.

Hlavními body části zdraví bude přijetí doporučení Rady o posílení opatření EU pro boj proti antimikrobiální rezistenci a dosažení obecného přístupu k nařízení o poplatcích a platbách, které se platí agentuře EMA. SE PRES představí zprávy o pokroku k návrhu nařízení o Evropském prostoru pro zdravotní data a návrhu nařízení o standardech jakosti a bezpečnosti látek lidského původu určených k použití u člověka. Plánována je rovněž výměna názorů k reformě farmaceutické legislativy a opatřením k řešení boje s AMR. V bodu Různé budou EK a SE PRES informovat o vyjednávání mezinárodní dohody o prevenci pandemií, připravenosti a reakci na ně a o vyjednávání změn Mezinárodních zdravotnických předpisů. EK poskytne informace k iniciativě k duševnímu zdraví (zveřejnění sdělení se plánuje na 7. 6.). SE PRES bude informovat o uspořádaných konferencích a ES PRES představí svůj program. 

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Coreper


Coreper I dne 7. a 9. června 2023

SE PRES na zasedání Coreperu I se bude věnovat přípravě mandátu na trialog k návrhu směrnice o ochraně zaměstnanců před riziky spojenými s expozicí azbestu při práci a k návrhu směrnice o zavedení inteligentních dopravních systémů (ITS). SE PRES předloží návrh mandátu pro jednání s EP v trialogu k návrhu nařízení o mimořádném nástroji pro vnitřní trh (SMEI). Coreperu je ke schválení předkládán kompromisní text PRES k návrhu nařízení o portálu průmyslových emisí. Následně Coreper projedná i upravené návrhy mandátů, jednak pro druhý politický trialog ohledně nařízení o fluorovaných skleníkových plynech, a také pro nařízení o látkách poškozujících ozónovou vrstvu.

PRES bude dále Coreper informovat o výsledcích druhého politického trialogu k návrhu směrnice o finančních službách nabízených na dálku (DMFSD) a o výsledcích z neformálního trialogu k návrhu směrnice o posílení postavení spotřebitelů pro ekologickou transformaci. Coreper bude rovněž informován o výsledku prvního politického trialogu k plynárenskému balíčku, tedy nařízení a směrnici o trhu s plyny, a o výsledku úvodního trialogu ke směrnici o energetické náročnosti budov. Velvyslanci se budou věnovat přípravám na nadcházející zasedání Rady ENVI (20. 6.), Rady EPSCO (12.- 13. 6.) a Rady TTE (19. 6.). Coreper projedná předběžný program jednání Rady AGRIFISH (26.- 27. 6.). V závěru EK podá ústní informaci k žádosti PL, LT, LV a EE o přezkoumání možnosti ukončení, případně pozastavení, členství RU a BY v Mezinárodní agentuře pro obnovitelnou energii (IRENA) v souvislosti s RU agresí vůči UA.

Coreper II dne 7. června 2023

Na základě dokumentu SE PRES proběhne politická diskuze o zeměpisné rovnováze v institucích EU. SE PRES představí agendu červnového zasedání Rady pro obecné záležitosti (27. 6) a Rady pro zahraniční věci (26. 6). Coreper II prodiskutuje před dalším politickým trialogem návrh textace v rámci revize nařízení o uplatňování všeobecného systému celních preferencí. Coreper II bude dále pokračovat v diskuzi k návrhu 11. balíčku protiruských sankcí. SE PRES bude pokračovat v přípravě zasedání Rady pro hospodářské a finanční věci (16. 6.) a Rady pro spravedlnost a vnitřní věci (8.-9. 6.). Pracovní snídaně velvyslanců Coreper II s vedoucím kabinetu předsedkyně EK B. Seibertem bude zaměřená na přípravu červnové Evropské rady.

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Evropský parlament


V týdnu od 5. do 9. června zasednou parlamentní výbory EP. Politické frakce připraví a projednají body nadcházejícího pléna EP, které se uskuteční ve dnech 12. – 15. června ve Štrasburku.

Přehled vybraných schůzí výborů EP:

ECON (5. 6.)

  • Měnový dialog s prezidentkou ECB Ch. Lagarde
  • Státní podpora: Reakce EU na americký zákon o snižování inflace (IRA) – výměna názorů s komisařkou M. Vestager

ENVI (5. 6.)

  • Prezentace Studie tematické sekce „Nezávislost a transparentnost politik Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA)“
  • Zpráva o stavu klimatu v Evropě v roce 2022

LIBE (5. 6.)

  • Projednání návrhu zprávy (společně s výborem FEMM) o změně směrnice 2011/36/EU o prevenci obchodování s lidmi, boji proti němu a o ochraně obětí
  • Zpráva o stavu Schengenu
  • Výměna názorů o zprávách o údajném vytlačování migrantů řeckými orgány

DEVE (5. 6.)

  • Geopolitický dialog s komisařkou pro mezinárodní partnerství J. Urpilainen - partnerství s africkými partnery v oblasti kritických surovin • Etiopie • investiční program Global Gateway, zejména před summitem EU-CELAC

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022)Evropská komise


Kolegium Komise zasedne  ve středu 7. června v Bruselu.

Na předběžném programu Kolegia figurují následující akty k projednání:

  • Návrh rozpočtu EU na rok 2024 /J. Hahn a PRES EK
  • Nová agenda pro Latinskou Ameriku a Karibik /J. Borrell
  • Komplexní přístup k duševnímu zdraví /M. Schinas
  • Meziinstitucionální etická rada /V. Jourová

Kolegium povede orientační debatu k přezkumu Víceletého finančního rámce.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie