Aktuálně

26. 6. 2023 18:20

26. Týden v EU (26. června - 3. července 2023)

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Rada EU


Rada pro zemědělství a rybolov dne 26. a 27. června 2023 v Lucemburku

V pondělí 26. 6. proběhne diskuse k bodům v gesci COREPER, konkrétně se bude jednat o diskusi ke zprávě o pokroku k nařízení o udržitelném využívání přípravků na ochranu rostlin a dva body týkající se rybářské agendy. Prvním z nich je představení sdělení k aktuálnímu stavu Společné rybářské politiky a rybolovným právům pro rok 2024, v rámci druhého bodu plánuje PRES schválení závěrů Rady k balíčku pro rybářskou politiku. Na první jednací den je rovněž plánována večerní recepce. V úterý 27. 6. budou diskutovány body v gesci SCA. Plánována je diskuse k zemědělským aspektům obchodních otázek a PRES podá informaci o aktuálním stavu projednávání nařízení o zeměpisných označeních, nařízení o označování ekologického krmiva pro zvířata v zájmovém chovu a nařízení týkající se přechodu na zemědělskou datovou síť pro udržitelnost (FSDN). PRES také počítá s neformálním obědem ve formátu 1 + 1 k otázce budoucího nastavení Společné zemědělské politiky po roce 2027. 

Rada pro zahraniční věci dne 26. června 2023 v Lucemburku

Jako první bod Rada diskutovala ruskou agresi vůči Ukrajině, se zaměřením na vojenskou podporu, sankce, odpovědnost za zločiny a diplomatická aktivita vůči třetím státům. Dalším bodem jednání byly vztahy EU s Latinskou Amerikou a Karibikem, v kontextu chystaného summitu EU-CELAC a vydaného sdělení ke vztahům s Latinskou Amerikou a Karibikem. Třetím bodem agendy pak byla digitální diplomacie, v rámci něhož budou přijaty závěry Rady k tomuto tématu. Proběhlo vyhodnocení pokroku za poslední rok od přijetí posledních závěrů, otázka spolupráce s partnery a konkrétní projekty Global Gateway. V rámci aktuálních otázek se diskuze zaměřila na Tunisko, Kosovo/Srbsko a Arménii/Ázerbájdžán. Byly dále přijaty závěry Rady k Somálsku. 

Rada pro obecné záležitosti dne 27. června 2023 v Lucemburku

Hlavním tématem bude příprava jednání nadcházející Evropské rady. Ministři se také budou zabývat evropským semestrem, reformou voleb do Evropského parlamentu, dopadem systému EU ETS na politiky EU (na žádost Polska) a 18měsíčním programem nového předsednického tria (Španělsko-Belgie-Maďarsko). V rámci bodu různé bude SE PRES informovat o symposiu o demokracii a právním státu, které proběhne na okraji neformálního jednání členů Rady GAC ve Stockholmu. V rámci oběda proběhne diskuze s moldavským ministrem zahraničí Nikem Popeskem. 

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Evropská rada


Evropská rada ve dnech 29. a 30. června v Bruselu

Ve dnech 29. a 30. června 2023 proběhne v Bruselu zasedání Evropské rady (ER). ER opětovně zdůrazní svou všestrannou podporu Ukrajiny, včetně té finanční, rekonstrukční i vojenské. Lídři také přivítají 11. balíček sankcí a prodiskutují i vyvození odpovědnosti za zločiny spáchané na Ukrajině. ER by měla také znovu podpořit Ukrajinu v reformních snahách na její cestě do EU, a to zejména v kontextu zprávy o pokroku připravené Evropskou komisí. V oblasti hospodářství lídři navážou na své závěry z března o průmyslové politice, vnitřním trhu a dlouhodobé konkurenceschopnosti EU a zhodnotí pokrok. Diskuse se zaměří na konkrétní cesty, jak dále vnitřní trh prohlubovat a podpořit tím hospodářský růst. Dále ER prodiskutuje oblast bezpečnostních a obranných kapacit Unie, včetně obranného průmyslu EU. ER prodiskutuje spolupráci mezi EU a NATO, a to i v kontextu nadcházejícího summitu NATO ve Vilniusu. Lídři také zhodnotí provádění svých nedávných závěrů k migraci. V oblasti vnějších vztahů proběhne mimo jiné strategická diskuse o vztazích EU s Čínou.

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Coreper


Coreper I dne 28. a 30. června 2023

V rámci Coreperu I je ve středu a v pátek na programu mimo jiné příprava mandátu na trialog a následná informace SE PRES o výsledku trialogu k návrhu nařízení o zřízení rámce pro evropskou digitální identitu. SE PRES bude dále informovat o trialozích k návrhu nařízení o harmonizovaných pravidlech pro spravedlivý přístup k datům a jejich využívání (aktu o datech), návrhu směrnice o posílení postavení spotřebitelů pro ekologickou transformaci prostřednictvím lepší ochrany před nekalými praktikami a lepších informacích a návrhu směrnice o ochraně zaměstnanců před riziky spojenými s expozicí azbestu při práci. Důležitými body jsou také příprava mandátu pro jednání s EP, a tedy schválení pozice Rady na úrovni Coreperu, ke třem legislativním návrhům: k nařízení o aktu o kritických surovinách, k revizi nařízení o klasifikaci, označování a balení látek a směsí a k nařízení o stavebních výrobcích.

Coreper II dne 26. června 2023

Coreper II zasedne v pondělí v Lucemburku a bude pokračovat v přípravě červnové Evropské rady.


3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Evropský parlament


V týdnu od 26. do 29. 6. zasednou výbory EP k pravidelným schůzím. 

Výběr z programu jednání výborů EP:

ENVI (26.–27. 6.)

  • projednání návrhu zprávy - změna nařízení (EU) 2019/1242, pokud jde o posílení výkonnostních norem pro emise CO₂ pro nová těžká vozidla a začlenění povinností vykazování, a zrušení nařízení (EU) 2018/956
  • hlasování o návrhu – obnova přírody   

INTA (26.–27. 6.)

  • výměna názorů o společném sdělení „Evropská strategie hospodářské bezpečnosti“

IMCO (27.–29. 6.)

  • projednání pozměňovacích návrhů – odpovědnost za vadné výrobky
  • projednání pozměňovacích návrhů – zřízení společného rámce pro mediální služby na vnitřním trhu (Evropský akt o svobodě sdělovacích prostředků) a změna směrnice 2010/13/EU

ECON (28. – 29. 6.)

  • výměna názorů s EK – memorandum o porozumění mezi Evropskou unií a Spojeným královstvím Velké Británie a Severního Irska, kterým se zřizuje rámec pro spolupráci v oblasti regulace finančních služeb
  • strukturovaný dialog s komisařem pro hospodářství Paolem Gentilonim o daních
  • výměna názorů s EK - státní podpora: Reakce EU na americký zákon o snižování inflace (IRA)

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022)Evropská komise


Kolegium Komise zasedne ve středu 28. června v Bruselu. Na programu kolegia figurují následující body:

  • Společné sdělení o změně klimatu, zhoršování životního prostředí, a bezpečnosti a obraně /F. Timmermans a J. Borrell/
  • Otevřené finance a platby /V. Dombrovskis/
  • nařízení o přístupu k finančním údajům
  • revize pravidel EU pro platební služby

5. Týden v EU (31. ledna – 7. února 2022)  Evropské výbory PČR


Ve středu dne 28. 6. zasedne výbor pro evropské záležitosti PSP ČR.

Na programu jednání VEZ figuruje jediný bod, a to informace o pozicích, které bude Česká republika zastávat na zasedání Evropské rady, jež proběhne ve dnech 29.–30. června 2023 v Bruselu. Na jednání je pozván PV.

4. Týden v EU (24. – 31. ledna 2022)Výbor pro EU na vládní úrovni


330. jednání VV-EU dne 28. června 2023

i/ KE SCHVÁLENÍ

1. Mandát na zasedání Evropské rady ve dnech 29. a 30. června 2023 v Bruselu

ii/ pro informaci

1. Rámcová pozice k společnému návrhu nařízení Rady o omezujících opatřeních proti závažným korupčním činům

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie