Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

23. 6. 2011 14:11

Cameron v ČR: Všechny evropské státy musí snižovat výdaje

Britský premiér David Cameron přijel po pěti letech na oficiální návštěvu České republiky. S českým premiérem Petrem Nečasem mluvili mimo jiné o finanční stabilitě EU.

Evropa by měla reflektovat fakt, že všechny evropské státy musí snižovat výdaje a stát se efektivnějšími. Také Evropská komise by se měla chovat odpovědně,“ řekl na tiskové konferenci předseda vlády Spojeného království David Cameron.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Je nezbytné do budoucna zabránit morálnímu hazardu, aby bylo jasné, že není beztrestné se zadlužovat a pak to řešit na úkor daňových poplatníků,“ dodal český premiér Petr Nečas s tím, že Česká republika a Velká Británie používají stále svou národní měnu, ale obě země mají zájem na stabilitě Eurozóny. „Británie se k Eurozóně nepřipojí, ale 40 procent našeho exportu tam směřuje a my chceme, aby Eurozóna zvládla svoje problémy,“ řekl premiér Cameron.

Oba premiéři spolu také mluvili o dokončení vnitřního trhu Evropské unie, podpoře malých a středních podniků a podpoře inovačního potenciálu ekonomiky. Podle českého premiéra nebude-li ekonomika členských zemí EU založena na inovacích, tak v dlouhodobém horizontu nebude konkurenceschopná.

Zdůraznili jsme to, že máme dvě priority. První prioritou je nezvyšování objemu evropského rozpočtu a druhou prioritou je dávat prostředky na to, co je nejdůležitější, a to je podpora inovací a konkurenceschopnosti v rámci EU,“ řekl předseda vlády Nečas.

Britský premiér Cameron také zmínil společný česko-britský vědecký projekt v oblasti fyziky plazmatu nazvaný ELI. Jde o nejintenzivnější laser na světě, který v současnosti vzniká v Dolních Břežanech a stane se v Evropě unikátním projektem, který má přitáhnout vědecké kapacity z celého světa. „Tento projekt je důkazem společného přístupu obou našich zemí, které kladou důraz na konkurenceschopnost a inovační potenciál,“ řekl premiér.Cameron v ČR: Všechny evropské státy musí snižovat výdaje

Británie začala stahovat vojska z Afghánistánu

Premiéři se při jednání také dotkli situace v Afghánistánu. Británie jasně říká, že po roce 2014 nebude mít v Afghánistánu bojové jednotky. „Pokud jde o naše plány, tak asi 430 vojáků v současné době z Afghánistánu stahujeme. Zůstane nám tam 9500 vojáků, což je druhý největší kontingent a budeme postupně snižovat počet až do roku 2014,“ řekl předseda vlády Cameron a dodal, že si váží podpory ČR, která významným způsobem přispívá v Afghánistánu ke zklidnění situace, aby mohla být země předána autonomní vládě.

Česká republika v Afghánistánu nehraje podle premiéra Nečase tak důležitou úlohu jako Spojené království. „Na druhé straně platí, že jsme zodpovědný spojenec, který dodržuje své závazky. Vláda pod mým vedením neučiní žádné jednostranné kroky a bude spolehlivým spojencem NATO,“ dodal na závěr český premiér.

Výběr z fotogalerie

       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie