Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

2. 7. 2012 9:27

Červnová Evropská rada se zaměřila na hospodářský růst a řešení situace v eurozóně

Ve dnech 28. a 29. června 2012 se v Bruselu konalo zasedání Evropské rady (ER). Delegaci ČR vedl předseda vlády Petr Nečas. Na pořadu jednání se ocitla řada témat, největší prostor byl nicméně věnován debatě o řešení aktuálních problémů států eurozóny a opatřeních k obnově hospodářského růstu.

Hlavy států a předsedové vlád přijali politický Pakt pro růst a zaměstnanost, jenž směřuje k přijetí konkrétních kroků na úrovni členských států, EU a eurozóny. Jeho součástí jsou opatření na podporu hospodářského růstu v celkové hodnotě 120 miliard eur. Evropská rada také potvrdila doporučení pro jednotlivé země k národním programům reforem a konvergenčním programům, která členské státy promítnou do rozhodnutí týkajících se národních rozpočtů, strukturálních reforem a politik zaměstnanosti, čímž bude uzavřen evropský semestr 2012.

Nejvyšší představitelé členských států se dále dohodli na řešení poslední otevřené otázky tzv. patentového balíčku, totiž otázky sídla ústředního soudu v rámci soudu prvního stupně Jednotného soudu pro oblast patentů. Lídři EU též ocenili úspěchy dosažené dánským předsednictvím při jednání o víceletém finančním rámci a zdůraznili jeho význam coby nástroje posilování hospodářského růstu a zaměstnanosti.

Na jednání Evropské rady se rovněž diskutovalo o dalším vývoji hospodářské a měnové unie. Předseda Evropské rady Herman van Rompuy společně s předsedy Evropské centrální banky, Komise a euroskupiny připravil zprávu s názvem „Směrem ke skutečné hospodářské a měnové unii“, která představuje vizi postupu k užší spolupráci v bankovní a rozpočtové kontrole, k hlubšímu propojení ekonomických politik a institucionálním změnám při posílení demokratické legitimity rozhodování.

Většinu plánovaných bodů nicméně nakonec zastínila debata o řešení aktuálních problémů států eurozóny, především Itálie a Španělska. Dluhová služba těchto zemí se dlouhodobě prodražuje a blíží se neudržitelné úrovni. Separátní schůzka lídrů eurozóny proto schválila opatření, která mají usnadnit pozici zmíněných zemí. Stálý záchranný mechanismus (ESM) by nově měl rekapitalizovat banky přímo. Ještě před tím však musí vzniknout jednotný mechanismus bankovního dohledu se zapojením Evropské centrální banky. Záchranné fondy EFSF a ESM také budou moci ve větší míře nakupovat vládní dluhopisy států v potížích. V zahraničněpolitické části se ER zabývala situací v Sýrii a v Íránu. V otázce rozšiřování ER potvrdila rozhodnutí přijaté Radou zahájit přístupová jednání s Černou Horou dne 29. června 2012.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie