Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

19. 5. 2009 10:27

Česká republika podporuje v rámci předsednictví EU rozšíření technologie DNSSEC

Praha 19. května 2009 – Česká republika se v rámci předsednictví Evropské unie podílí na rozšiřování bezpečnostní technologie DNSSEC. Důkazem toho je také zavedení této technologie pro doménu symbolizující naše současné postavení v Evropské unii; od dnešního dne chrání DNSSEC internetovou doménu eu2009.cz.

„Systém doménových jmen (DNS) je základním stavebním kamenem pro bezproblémové fungování internetu. Technologie DNSSEC dokáže tento systém chránit před napadením a zfalšováním záznamů uložených v DNS. Proto velmi vítáme, že tato technologie chrání i doménu českého předsednictví v Radě Evropské unie eu2009.cz,“ říká Veronika Cvejnová, šéfredaktorka předsednického portálu. „Česká republika byla jednou z prvních zemí, která DNSSEC pro ochranu své národní domény zavedla. Z hlediska diskuse na toto téma na mezinárodní úrovni je důležité i to, že Švédsko, jež po České republice předsednictví Evropské Unie přebírá, bylo vůbec první zemí na světě využívající DNSSEC pro ochranu švédské domény nejvyšší úrovně. Je tedy pravděpodobné, že i zástupci této severské země budou v prosazování DNSSEC mezi ostatními státy pokračovat. Třetí evropskou zemí využívající DNSSEC je Bulharsko.“

„Úřad vlády České republiky se od dnešního dne zařazuje po bok dalších organizací a společností, které již tuto technologii v České republice využívají,“ říká Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC. „Zavedení DNSSEC pro doménu eu2009.cz je v tuto chvíli především symbolické. Do budoucna bude důležité, aby DNSSEC implementovali i další, kteří poskytují svým zákazníkům internetové služby s citlivými a důležitými daty a informacemi. Do této skupiny společnosti patří například média nebo bankovní instituce, internetové obchody a státní správa.“

Bezpečnostní technologie DNSSEC brání před zneužitím informací uložených v DNS. Díky podvržení těchto informací uložených v tomto systému hrozí návštěvníkům internetových stránek a uživatelům internetových služeb například odcizení hesel a čísel kreditních karet, odposlouchávání a zneužívání internetové komunikace, šíření nepravdivých informací nebo získávání jiných citlivých údajů o uživatelích internetu.

Sdružení CZ.NIC, správce domény nejvyšší úrovně .CZ, spustilo DNSSEC do komerčního provozu loni v září. V tuto chvíli chrání DNSSEC v České republice 815 domén. V případě koncových uživatelů je důležité, aby tuto technologii podporovali nejen poskytovatelé internetových služeb, ale zároveň i jejich poskytovatelé připojení k síti. Po nich by uživatelé měli také požadovat zavedení DNSSEC. Jestli jsou nebo nejsou jednotliví uživatelé chráněni při přístupu na internet, poznají všichni zájemci v testu na stránkách www.dnssec.cz.

O technologii DNSSEC
DNSSEC je rozšíření systému DNS, které zvyšuje bezpečnost služby doménových jmen. Principem DNS je překlad jmenných internetových adres, jako například www.nic.cz nebo www.dobradomena.cz, na adresy číselné, kterým počítače rozumějí a jejichž pomocí dokážou zajistit zobrazování webových stránek, odesílání e-mailů, telefonování po internetu a další běžné internetové služby. DNSSEC zvyšuje bezpečnost při používání DNS tím, že brání podvržení falešných, pozměněných či neúplných údajů o doménových jménech. Sdružení CZ.NIC, jako správce registru domén .CZ a ENUM, zavedlo tuto bezpečnostní technologii pro držitele těchto domén a uživatele českého internetu v roce 2008. Více informací na internetové adrese www.nic.cz/dnssec/.

O sdružení CZ.NIC, z. s. p. o.
Zájmové sdružení právnických osob CZ.NIC bylo založeno předními poskytovateli internetových služeb v roce 1998 a nyní má již 60 členů. Hlavní činností sdružení je provozování registru doménových jmen .CZ a 0.2.4.e164.arpa (ENUM), zabezpečování provozu domény nejvyšší úrovně CZ a osvěta v oblasti doménových jmen. V současné době se sdružení intenzivně věnuje rozšiřování systému ENUM, rozvoji systému správy domén a podpoře nových technologií a projektů prospěšných pro internetovou infrastrukturu v České republice. CZ.NIC je členem sdružení EURid, spravující evropskou doménu EU, a dalších obdobně zaměřených mezinárodních společností (CENTR, ccNSO a další). Více informací o sdružení CZ.NIC jsou na internetové adrese www.nic.cz.

Kontakt pro média:
Vilém Sládek
Specialista komunikace
CZ.NIC, z.s.p.o.

Tel.: + 420 222 745 117;GSM: + 420 739 452 919

E-mail: vilem.sladek@nic.cz

Zuzana Záhorová

Key Account Manager

PRAM Consulting s.r.o.
Tel: +420 224 913 003; GSM: +420 603 189 570
E-mail: zuzana.zahorova@pram.cz

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie