Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

20. 3. 2012 8:29

Česká republika úspěšně odbourává transpoziční deficit v oblasti vnitřního trhu

Jednoznačnou prioritou České republiky je odstraňování bariér na vnitřním trhu Unie tak, aby se volný pohyb osob, zboží, služeb a kapitálu stal realitou. Kromě konzistentní a dlouhodobé obhajoby tohoto požadavku na evropské úrovni je však také třeba důsledně uvádět již přijaté unijní závazky do praxe na národní úrovni. Příznivý vývoj v posledním období dokumentuje skutečnost, že Česká republika dosáhla v oblasti vnitřního trhu v uplynulých měsících významného zlepšení transpozičních výsledků.

Připomeňme, že Evropská komise zveřejňuje dvakrát ročně pod názvem Internal Market Scoreboard srovnání transpozičních výsledků členských států pro oblast vnitřního trhu. Cílový limit transpozičního deficitu, jehož splnění je v rámci těchto hodnocení monitorováno, se nachází ve výši 1 %. Více než polovině členských států EU se však tento požadavek nedaří naplnit. Evropská komise přitom v posledních vydáních Internal Market Scoreboard vyhlásila záměr snížit jeho výši na 0,5 %.

Podle statistik odboru kompatibility Úřadu vlády, který koordinuje a kontroluje proces implementace práva EU a je i národním gestorem za Internal Market Scoreboard, klesl český transpoziční deficit na nejnižší úroveň za dobu členství v Evropské unii. V březnu 2012 se pohyboval ve výši 0,6 %, což odpovídá 8 netransponovaným směrnicím vnitřního trhu, jejichž lhůta pro provedení transpozice do českého právního řádu již uplynula. Pro srovnání: V oficiální publikaci Internal Market Scoreboard č. 23, která zachycovala výsledky za obdobné období loňského roku, tj. za jaro 2011, činil tehdy tento transpoziční deficit 2,03 % s 31 netransponovanými směrnicemi.

V dohledné době se přitom očekává další pokles v počtu netransponovaných směrnic, neboť transpoziční předpisy k výše zmíněným 8 směrnicím byly zčásti již přijaty a odeslány k publikaci do Sbírky zákonů, ve zbývající části se nacházejí ve finální fázi legislativního procesu. Česká republika tak nyní již splňuje požadavek Evropské komise na dosažení transpozičního deficitu nepřesahujícího 1% a ke konci měsíce března 2012 bude splňovat i nově zamýšlenou výši transpozičního deficitu ve výši 0,5 %.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie