Aktuálně

27. 6. 2011 15:54

Česko pomůže Makedonii na cestě do EU a NATO

Předsedové vlád České republiky a Bývalé jugoslávské republiky Makedonie (FYROM) Petr Nečas a Nikola Gruevski využili příležitosti předání předsednictví Dekády romské inkluze Makedonii ke společnému bilaterálnímu jednání.

Vzájemné vztahy obou zemí zhodnotili oba ministerští předsedové jako velmi dobré. Podle českého premiéra Petra Nečase podporuje Česká republika integrační úsilí Makedonie, a to jednak z hlediska získání kandidátského statusu pro vstup do Evropské unie, tak do Severoatlantické aliance.Premiér Petr Nečas a předseda vlády Republiky Makedonie Nikola Gruevski

Máme velkou podporu pro země západního Balkánu včetně Makedonie, protože rozšiřování těchto institucí, to znamená Evropské unie a NATO, vnímáme především jako rozšíření pásma stability,“ řekl po jednání premiér Petr Nečas.

Šéf makedonské vlády Nikola Gruevski tuto podporu ze strany Česka ocenil a podle svých slov uvítá zkušenosti České republiky, které získala při přípravě ke vstupu do Unie. „Česká republika již touto cestou do Evropské unie prošla, a proto nám může v tomto ohledu pomoci,“ uvedl Gruevski.

Český ministerský předseda zároveň ocenil rozvoj česko-makedonských vztahů v ekonomické a obchodní oblasti. „Považujeme Makedonii za perspektivního obchodního partnera a jsme rádi, že roste i vzájemný obchodní obrat,“zmínil premiér Petr Nečas.

Na okraj jednání s makedonským předsedou vlády se český premiér Petr Nečas setkal také s americkým obchodníkem maďarského původu Georgem Sorosem, který se jako zakladatel Open Society Foundation též účastnil konference Dekády romské inkluze.

Výběr z fotogalerie

       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie