Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

21. 6. 2013 11:25

Evropský šálek čaje s irskou příchutí

Irské předsednictví v Radě Evropské unie se pomalu chýlí ke konci a nadešel tak ideální čas pro jeho zhodnocení. Právě v této souvislosti uspořádal Úřad vlády ČR tradiční Evropský šálek čaje, tentokrát s irskou příchutí. Akce proběhla 20. června 2013 v prostorách Evropského domu v Praze a v jejím rámci jako řečníci vystoupili J. E. Alison Kelly, velvyslankyně Irska v ČR, Marek Souček, zástupce ředitele Odboru koordinace evropských politik Úřadu vlády ČR, a Alexandr Tomský, politolog a nakladatel.

Ačkoliv politická ani ekonomická situace v Unii na počátku letošního roku nebyly právě ideální, většina řečníků se shodla na tom, že Irsku se podařilo i přes tyto složité počáteční podmínky dosáhnout v rámci svého předsednictví velmi dobrých výsledků. Mezi ně patří mimo jiné dosažení shody nad vznikem jednotného bankovního dohledu (Single Supervisory Mechanism), posílení pravidel pro rozpočtovou disciplínu členských států pomocí přijetí tzv. two-packu, investice do zaměstnanosti mladých lidí, posun v jednání o reformě společné zemědělské politiky či završení jednání o přistoupení s Chorvatskem. Jednu z klíčových oblastí politiky pro Dublin představovala také digitální agenda, a to především kvůli potenciálu, který tento sektor představuje pro mládež. Sama Alison Kelly ostatně v této souvislosti označila uplynulých šest měsíců za „digitální předsednictví“.

Podle Marka Součka představovala největší úspěch Irska především jednání o víceletém finančním rámci (VFR) pro roky 2014–2020. Irsko se totiž zasloužilo jak o dojednání kompromisu o jeho podobě mezi členskými státy v rámci Rady, tak i o posun v jednání s Evropským parlamentem. Specifickou roli v této souvislosti Dublin sehrál i proto, že nadcházející finanční rámec je poprvé v historii přijímán podle pravidel stanovených Lisabonskou smlouvou z roku 2009. Z této skutečnosti pak přirozeně vyplývá, že probíhající jednání jsou ve srovnání s předchozími roky komplikovanější, jelikož je nutné v jejich průběhu jasně stanovovat mantinely výkladu lisabonských ustanovení.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie