Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

6. 12. 2011 8:37

Experti tripartity diskutovali o pozicích ČR před Evropskou radou

V úterý 6. prosince se k jednání sešli experti Rady hospodářské a sociální dohody, aby diskutovali o českých pozicích před nadcházející Evropskou radu. Ta se soustředí především na možnosti řešení situace v eurozóně a s tím související změnu Smluv.

Vojtěch Belling, státní tajemník pro evropské záležitosti, informoval přítomné zástupce odborů a zaměstnavatelů o specifické situaci, kdy se hovoří o změně smluv, aniž by byly předloženy konkrétní návrhy revize primárního práva. Diskuse se nicméně vede o otázkách ekonomické konvergence, rozpočtové disciplíny a posílení mechanismů finanční stabilizace států eurozóny. Závěrem svého úvodního vystoupení státní tajemník nastínil pravděpodobné kontury očekávané iniciativy Francie a Německa, jejímž hlavním bodem by mělo být upevňování fiskální disciplíny.

Členové tripartity v navazujícím hovoru diskutovali např. nejen o formátu jednání na unijní úrovni, jež se týkají řešení ekonomické krize, ale také o nutnosti transparentnosti a právní jistoty v případě změn Smluv. V souvislosti s touto eventualitou pak zástupci všech stran debatovali o modalitách postoje ČR.

Předmětem druhé části jednání bylo plnění Národního programu reforem (NPR). Sekce pro evropské záležitosti Úřadu vlády v této souvislosti předložila dokument hodnotící realizaci NPR. Přítomní byli rovněž informováni o termínech jeho aktualizace a naznačen byl průběh příprav NPR v roce 2012. V navazujícím dialogu zástupci odborů a zaměstnavatelů předložený dokument komentovali a dospěli k dohodě o navazujících vzájemných konzultacích.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie