Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

29. 3. 2013 18:06

Jak budou vypadat operační programy v ČR v letech 2014-2020?

Ve čtvrtek 28. března 2013 proběhl v Evropském domě další z pravidelného cyklu seminářů Eurocentra Praha. Tématem semináře byla budoucnost operačních programů v ČR v letech 2014-2020 a roli přednášejícího tentokrát přijal Miroslav Daněk z Ministerstva pro místní rozvoj.

V novém programovacím období zůstanou zachovány osvědčené principy, posílen bude také monitoring a hodnocení využití evropských peněz. Velký důraz bude kladen na podporu vědy a výzkumu, především na rozvoj nízkouhlíkových technologií. V plánu je také zjednodušení žádostí a lepší dosažitelnost pro příjemce pomoci.

Novinkou v novém programovacím období je vytvoření jedenácti tematických cílů, které budou operační programy sledovat. Tyto cíle jsou provázány se strategií Evropa 2020. Nově bude možné také vytvářet operační programy, které budou sledovat více než jen jeden cíl. Důležitým aspektem bude i větší důraz na regionální dimenzi projektů. Novinky se dotknou také oblasti finančního řízení. Státy obdrží nově pouze 90% žádané částky s tím, že zbytek objemu financí získají až se splněním cílů a vyúčtováním projektu.

V současné době probíhají neformální jednání s Evropskou komisí, v jejichž rámci bude připravena Dohoda o partnerství a následně budou rozpracovávány jednotlivé operační programy. Aktuální harmonogram předpokládá předložení Dohody o partnerství ke schválení Evropské komisi v říjnu 2013, takže je reálné její schválení ještě letos. Návrhy týkající se podob jednotlivých operačních programů jsou nyní shromažďovány na Ministerstvu pro místní rozvoj a na přelomu září a října by měly být předloženy vládě. Evropskou komisí budou postupně projednávány a schvalovány v průběhu prvního čtvrtletí roku 2014.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie