Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

7. 12. 2012 8:56

Když chci na stáž do institucí Evropské unie…

Ve čtvrtek 6. prosince 2012 uspořádalo Eurocentrum Praha seminář o možnostech stáží v institucích EU, a to za velké účasti a mimořádného zájmu zejména studentů českých vysokých škol.

Přednáška Natálie Vlkové ze Zastoupení Evropské komise v ČR a Natalie Šťastné z pražské Informační kanceláře Evropského parlamentu byla zaměřená velmi prakticky a poskytla návštěvníkům komplexní přehled o různých typech stáží v obou těchto institucích - existují stáže placené a neplacené, se zaměřením obecným, tlumočnickým nebo například stáže určené pro osoby se zdravotním postižením. Podrobně byly popsány i konkrétní podmínky - ohledně věku, vzdělání a dovedností, kterými musí úspěšný uchazeč disponovat.

Důležitým sdělením byl technický postup podávání přihlášek, které je nutno pečlivě vyplnit jak v internetové aplikaci, tak v papírové podobě. Právě formální stránka přihlášky je velmi důležitá a nesmí se podcenit. Nejvíce stážistů míří tradičně do Bruselu, popřípadě do Štrasburku, ale na stáž je možné se přihlásit na zastoupení evropských institucí kdekoli po EU, včetně Prahy. V diskusi přišla řeč hlavně na praktické otázky výběrového řízení, které má celou řadu specifik a probíhá dvakrát do roka, s velkým předstihem před termínem nástupu na stáž. Účastníky semináře zajímalo např. jak zvýšit své šance a jak správně reagovat na odezvu z vybrané instituce.

Přehlednou prezentaci, která obsahuje nejen užitečné odkazy a zajímavá statistická data, ale hlavně důležité termíny z časového harmonogramu výběrového řízení pro následující období, si můžete stáhnout ve formátu PDF z webových stránek pražského Eurocentra v rubrice Pravidelné semináře.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie