Aktuálně

13. 10. 2015 12:42

Místopředseda Komise Ansip zahájil návštěvu Prahy kulatým stolem o digitální agendě

Místopředseda Komise Andrus Ansip navštívil 12. října Prahu.
Místopředseda Komise Andrus Ansip navštívil 12. října Prahu.
U příležitosti pracovní návštěvy místopředsedy Evropské komise Andruse Ansipa v Praze uspořádal státní tajemník pro evropské záležitosti kulatý stůl se zástupci ministerstev i soukromého sféry. Tématem setkání bylo budování jednotného digitálního trhu v Evropě, což je klíčová agenda komisaře a bývalého premiéra Estonska Ansipa.

Diskuse, která proběhla 12. října v Hrzánském paláci, se věnovala iniciativám Evropské komise, které v příštích letech mají podpořit rozvoj digitální ekonomiky v EU. V první řadě  zamýšlí Komise přijmout novou legislativu na sjednocení pravidel pro online nákupy. Harmonizovaná pravidla pro spotřebitele a prodávající umožní zvýšení přeshraničního internetového obchodování. Česká republika, která se ocitá v evropském srovnání na vrcholu žebříčku v nakupování na internetu, tuto myšlenku vítá.

Komise se bude v následujících měsících zabývat také zvyšováním přístupu legálního obsahu na internetu. To souvisí se systémem evropského autorského práva,  a tzv. geo-blockingem, kdy je omezen uživateli přístup k obsahu na základě jeho národnosti nebo zeměpisné polohy.

Debata se však nevyhnula ani slabinám, které ČR v digitalizaci pociťuje, a tou je elektronizace státní správy. Komisař v tomto směru připomněl ČR pozitivní zkušenosti své rodné země, Estonska, kde za poslední dekádu prošel veřejný sektor úspěšnou vlnou digitalizace.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie