Aktuálně

18. 8. 2011 17:20

Nečas: Určovat termín přijetí eura teď pro Česko není dobré

V současné době není pro Českou republiku dobré stanovovat termín přijetí eura. Na tiskové konferenci po včerejším zasedání vlády to řekl premiér Petr Nečas. Aktuální dluhová krize v eurozóně podle něj totiž z eura vytváří něco jiného, než co bylo obsahem smlouvy o přistoupení k Evropské unii z roku 2003.

"Není vůbec dobré stanovovat nějaká data o přistoupení k euru, protože není jasné, k čemu by se mělo přistupovat," uvedl předseda vlády. V květnu Nečas řekl, že Česká republika přijme euro tehdy, až náklady na udržení koruny budou vyšší než náklady na zavedení jednotné evropské měny.

Zdrženlivě se Nečas vyjádřil také k nápadům na vytvoření hospodářské vlády nad dluhy zmítanou eurozónou. Tento návrh vzešel z úterní schůzky německé kancléřky Angely Merkelové a francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho.

Podle ministra financí a místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska by byla evropská ekonomická vláda pro Česko nevýhodná a znamenala by ztrátu suverenity. "Jsem hluboce přesvědčen, že pro země, jako je Česká republika, by taková vláda byla nevýhodná. Jsme malá, liberální a proexportně orientovaná ekonomika a evropská vláda by logicky hájila spíše zájmy velkých hráčů," řekl Kalousek v rozhovoru pro server ihned.cz

Eurem se v současnosti platí v sedmnácti zemích. Jako poslední ho zatím zavedlo Estonsko, jednotná evropská měna estonskou korunu nahradila na počátku letošního roku. Z východoevropských zemí se Estonsko stalo třetím členem eurozóny, po Slovinsku a Slovensku.


Zdroj: Čtk, Euroskop  

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie