Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

29. 3. 2017 15:25

Reakce Evropské rady na notifikaci Velké Británie

Evropská rada dnes v reakci na oficiální oznámení Velké Británie o vystoupení z EU vydala následující prohlášení.

Prohlášení Evropské rady[1]

Evropská rada dnes obdržela od britské premiérky Theresy Mayové dopis oznamující záměr Spojeného království vystoupit z Evropské unie. Toto oznámení navazuje na referendum konané dne 23. června 2016 a je jím zahájen proces vystoupení podle článku 50 Smlouvy. Litujeme, že Spojené království přestane být členem Evropské unie, avšak na proces, který nyní bude následovat, jsme připraveni.

Pokud jde o Evropskou unii, prvním krokem bude přijetí pokynů pro jednání Evropskou radou. V těchto pokynech budou stanoveny obecné postoje a zásady, s ohledem na něž Unie, zastupovaná Evropskou komisí, povede jednání se Spojeným královstvím.

V průběhu těchto jednání bude Unie postupovat jako jeden celek a bude hájit své zájmy. Naší první prioritou bude minimalizovat nejistotu, kterou rozhodnutí Spojeného království vyvolalo u našich občanů, podniků a členských států. Zaměříme se tedy nejprve na všechny zásadní podmínky pro řádný průběh vystoupení.

K jednáním budeme přistupovat konstruktivně a budeme usilovat o dosažení dohody. Věříme, že Spojené království bude v budoucnu našim blízkým partnerem.

Předseda Donald Tusk svolal na 29. dubna zasedání Evropské rady.

 


[1]        Po oznámení učiněném podle článku 50 SEU se člen Evropské rady, který zastupuje vystupující členský stát, nepodílí na jednáních Evropské rady ani na rozhodnutích, která se jej týkají.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie