Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

21. 6. 2014 10:41

Seminář Eurocentra: Hra o Ukrajinu

Poslední seminář Eurocentra Praha před letní přestávkou byl věnován aktuální situaci na východě Ukrajiny a kontroverzi, kterou vyvolala mezi Evropskou unií a Ruskem.

Jako řečníci 19. června v Evropském domě vystoupili Vít Beneš z Ústavu mezinárodních vztahů, politický geograf Michael Romancov, novinář Ondřej Soukup a Petra Ježová, která působila na Ukrajině jako pozorovatelka OBSE.

Vít Beneš uvedl, že EU není geopolitický aktér a o Ukrajinu navíc nemá vlastně zájem. Oproti tomu pro Ruskou federaci je Ukrajina tradiční sférou vlivu. Připomněl také podporu ruského postoje ze strany krajně pravicových evropských stran, jako jsou francouzská Národní fronta nebo maďarský Jobbik.
 
Michael Romancov zdůraznil osobní význam pro Vladimira Putina. Zatímco protesty domácí opozice před několika lety bez větších problémů ustál a poradil si i s odbojnou Gruzií, demonstrace v Kyjevě a následné změny na Ukrajině se zcela vymkly jeho kontrole.

Podle Ondřeje Soukupa se na Ukrajině jedná o pokus o radikální přestavbu státu. Stávající státní aparát je totiž zcela paralyzován korupcí a cílem veškerých změn by mělo být, aby do budoucna již žádná shromáždění a lidová hnutí, jako byl Majdan, nebyly potřeba a stát fungoval standardním způsobem.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie