Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

16. 6. 2014 11:33

Státní tajemník na konzultacích v Paříži

Tomáš Prouza se svým francouzským protějškem generálním tajemníkem pro EU, Philippem Léglise-Costou. (zdroj: Frédéric de La Mure/MAEDI)
Tomáš Prouza se svým francouzským protějškem generálním tajemníkem pro EU, Philippem Léglise-Costou. (zdroj: Frédéric de La Mure/MAEDI)
Ve dnech 11. - 13. 6. 2014 navštívil státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza Paříž. S francouzskými představiteli diskutoval zejména institucionální otázky EU v relaci k proběhnuvším volbám do Evropského parlamentu a nadcházejícímu sestavování nové Komise, energeticko-klimatický rámec 2030 a problematiku hospodářské a finanční politiky EU.

Obě strany kladně hodnotily posun ve vzájemných bilaterálních vztazích v poslední době a představitelé Francie ocenili přijetí závazku ČR připravit zemi na vstup do eurozóny. Státní tajemník se mimo jiné setkal se svým protějškem, francouzským generálním tajemníkem pro EU (SGAE), Philippem Léglise-Costou. Předmětem jednání byly evropské institucionální otázky a povolební situace v EU, oblast energetiky a klimatu, témata spojená s červnovou Evropskou radou, tj. strategie v oblasti migrace, hospodářský růst a zaměstnanost v EU, evropská obrana a společná zahraniční politika, včetně situace na Ukrajině.

Prohloubení česko-francouzských vztahů

U příležitosti slavnostního otevření rekonstruované Oranžerie zámku Belle Saint-Cloud se státní tajemník Prouza setkal s francouzským ministrem zahraničních věcí Laurentem Fabiusem a s jeho diplomatickým poradcem F. Dubreuilem, který uvedl, že Francie vítá prohloubení česko-francouzských vztahů na nejvyšších politických úrovních, což se projeví mimo jiné zářijovou cestou prezidenta Zemana do Paříže a listopadovou návštěvou Prahy francouzským premiérem Vallsem.

Se státním tajemníkem pro EU Harlemem Désirem zhodnotil Tomáš Prouza také stav prací na Akčním plánu strategického partnerství mezi Českou republikou a Francií, který definuje řadu projektů, na kterých budou obě země dlouhodobě spolupracovat. K podpisu Akčního plánu dojde při podzimní plánované návštěvě francouzského premiéra v Praze, ještě před tím ale bude obnovena společná pracovní skupina pro energetiku.

S bývalým ministrem hospodářství a financí, Pierrem Moscovicim, který je v současné době pověřen premiérem Vallsem zpracováním studie o růstu a zaměstnanosti v EU, státní tajemník diskutoval jak potřeb hospodářských reforem v Evropské unii, tak i nejvhodnější nastavení institucionální spolupráce v rámci EU. Pierre Moscovici také přijal pozvání do Prahy na letošní červenec.

Tématem jednání i aktuální energetická situace

Jean-Louis Bianco, zvláštní poradce ministryně životního prostředí, udržitelného rozvoje a energetiky během setkání vysvětlil koncept návrhu francouzského zákona k energetické tranzici. S Olivierem Lluansi, poradcem francouzského prezidenta pro energetiku, se státní tajemník Prouza v diskusi věnoval zejména oblasti energetiky a klimatu na evropské úrovni a bilaterálním vztahům v oblasti energetiky, mimo jiné též obnovení bilaterální pracovní skupiny pro energetiku.

Jednání se zástupci francouzského Ministerstva financí a veřejných účtů, generálního ředitelství pro rozpočet se zaměřilo na témata bankovní unie, hospodářské a měnové unie, eura a na daňové otázky, zejména daň z finančních transakcí. Konzultace završila schůzka s Pierrem Levym, vrchním ředitelem pro EU na francouzském Ministerstvu zahraničních věcí, během které byly projednány především otázky nadcházející červnové Evropské rady.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie