Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

13. 10. 2014 15:22

Státní tajemník se setkal s francouzským ministrem Désirem

Státní ministr pro evropské záležitosti Harlem Désir navštívil v pondělí 13. října Prahu.
Státní ministr pro evropské záležitosti Harlem Désir navštívil v pondělí 13. října Prahu.
Týden před konáním Evropské rady, v pondělí 13. října,  navštívil Prahu francouzský státní ministr pro evropské záležitosti Harlem Désir. Při té příležitosti se setkal se státním tajemníkem Tomášem Prouzou.

Debata se věnovala především přípravě nadcházející Evropské radě, jejímž hlavním tématem bude energeticko-klimatický rámec do roku 2030. Představitelé členských států se budou věnovat také oblasti investic na podporu růstu a konkurenceschopnosti.

Francouzský státní ministr v té souvislosti během setkání s Tomášem Prouzou hovořil o investičním balíčku pro EU, kterou Francie představila společně s Německem letos v září. Tomáš Prouza označil francouzsko-německý návrh za inspirující a uvedl, že pokud budou proinvestiční opatření správně implementována, mohou přispět k žádoucímu oživení evropské ekonomiky. Je podstatné, aby se nejednalo jen o přenálepkování již existujících zdrojů, ale aby byly vyčleněny také nové prostředky.

Pro Českou republiku je klíčové využít této příležitosti a usilovat o zefektivnění existujících programů pro podporu investic, tak, aby byly co nejméně byrokratické. Finanční instituce, které poskytují zdroje na podporu start-upů, by se neměly bát podporovat nové inovativní projekty, které jsou již ze své podstaty rizikové.

Na závěr setkání se probírala chystaná návštěva francouzského premiéra Manuela Vallse, která se uskuteční v prosinci, a složení nové Evropské komise včetně nové struktury zahrnující silné místopředsedy.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie