Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

16. 5. 2013 15:24

Strategie působení ČR v EU byla schválena vládou

Dne 15. května 2013 vláda schválila text Strategie působení ČR v EU – aktivní politka pro konkurenceschopnou Evropu, čímž byl naplněn závazek programového prohlášení vlády k vypracování koncepčního dokumentu definujícího klíčové zájmy české politiky v Evropské unii. Cílem materiálu, který byl připraven Úřadem vlády ČR ve spolupráci s resorty, je rovněž nastínit podobu formování aktivní evropské politiky České republiky.

Smyslem textu pochopitelně není a ani nemůže být postihnout celé spektrum unijních iniciativ. S ohledem na současný ekonomický vývoj reaguje tedy především na aktuální výzvy stojící před eurozónou s důrazem na potřebu posílení konkurenceschopnosti Unie jako celku. Z pohledu České republiky představuje pomyslné jádro evropské integrace oblast vnitřního trhu, jehož další rozvoj je předpokladem posílení růstu ekonomik členských států a zvýšení jejich konkurenceschopnosti. Dokument však neopomíjí ani dílčí sektorové politiky. V jednotlivých oblastech vymezuje české zájmy a priority, které vláda hodlá ve spolupráci s obdobně zaměřenými státy prosazovat. Takovéto koalice států nejsou předem a priori dané, nýbrž vycházejí z konkrétní analýzy situace v jednotlivých unijních politikách.

Strategie působení ČR v EU bere v úvahu skutečnost, že členství ČR v EU dnes ovlivňuje směřování celé řady oblastí národní politiky. Text tohoto dokumentu proto navazuje i na ostatní strategické materiály vlády. V ekonomické oblasti Strategie reflektuje Národní program reforem a Strategii mezinárodní konkurenceschopnosti ČR, v oblasti vnějších vztahů pak odkazuje na Koncepci zahraniční politiky ČR, Bezpečnostní strategii ČR a Obrannou strategii ČR. V neposlední řadě je komplementární k dokumentu Stabilizace a budoucnost HMU: příspěvek České republiky do evropské debaty, který reaguje na probíhající unijní debatu o prohlubování hospodářské a měnové unie.

Dokument však nevznikal pouze v rámci meziresortní komunikace na vládní úrovni. Při přípravě textu byla zohledněna usnesení obou parlamentních komor k projednávaným návrhům unijních legislativních aktů. V průběhu doby, během níž byl materiál připravován, se rovněž uskutečnila celá řada odborných diskusí a konferencí, jejichž výstupy přinesly konkrétní podněty. Pod záštitou předsedy vlády Petra Nečase proběhly již v roce 2011 konference Aktivní evropská politika - klíčový národní zájem ČR a Hospodářské zájmy ČR v EU a jejich prosazování. Přípravy dokumentu pak letos vyvrcholily v době diskusí probíhajících v rámci národního fóra o budoucnosti Evropské unie, které navazuje na stejnojmenný projekt, realizovaný před deseti lety v souvislosti s debatami o přípravě nového smluvního základu Evropské unie. Bohatá diskuse byla vedena již v průběhu zahajovací konference Politické vize budoucnosti Evropské unie, která proběhla 25. dubna 2013 pod záštitou předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR paní Miroslavy Němcové za účasti stálého předsedy Evropské rady pana Hermana van Rompuye, předsedy vlády ČR pana Petra Nečase a čelných představitelů české politické reprezentace.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie