Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

21. 11. 2013 17:16

V Hrzánském paláci proběhl kulatý stůl k artikulaci zájmů České republiky v EU

Druhá série kulatých stolů probíhajících v rámci národního fóra o budoucnosti Evropské unie byla zahájena 21. listopadu 2013, a to setkáním zasvěceným artikulaci zájmů České republiky a jejich prosazování v Evropské unii. Diskusi zahájil státní tajemník pro evropské záležitosti Vojtěch Belling a ředitel Institutu pro evropskou politiku Europeum David Král, jehož podkladový materiál představoval odrazový můstek pro navazující debatu. Za účasti zástupců parlamentní reprezentace, veřejné správy, partnerů hospodářského a sociálního dialogu a akademické sféry se účastníci zabývali jednak otázkou vymezení priorit i interakcí mezi klíčovými aktéry.

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar i předseda odborového svazu Kovo Josef Středula zdůraznili potřebu zvýšení povědomí a zájmu o evropskou agendu s ohledem na rostoucí význam unijní legislativy a přeshraniční trendy hospodářského vývoje. Tento postřeh platí jak v rámci exekutivy, tak na úrovni zaměstnavatelských svazů a partnerů hospodářského a sociálního dialogu. Řešením není rostoucí počet koncepčních dokumentů, ale posílená komunikace. Stěžejní úloha na úrovni exekutivy přitom připadá předsedovi vlády.

Taktickým aspektům prezentace českých pozic se věnoval vedoucí Stálého zastoupení ČR v Bruselu, velvyslanec Martin Povejšil. Uvedl řadu příkladů na doložení teze, že vláda musí být připravena jednat i jako aktér unijního dění. Praktické postřehy z vyjednávání doplnil také náměstek ministra obrany Daniel Koštoval. Kristina Larischová z Friedrich-Ebert-Stiftung následně doložila příklady negociačních zkušeností jiných členských států Unie. Potřebu jasné koncentrace evropské agendy na národní úrovni coby předpoklad účinného zastupování českých pozic navenek podtrhl konzultant Pavel Bratinka.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie