Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

27. 9. 2013 12:01

V Hrzánském paláci proběhl kulatý stůl k tématu konkurenceschopnosti a hospodářského růstu

Dne 26. září 2013 proběhla v prostorách Hrzánského paláce první série tematických diskusí v rámci čtvrtého Evropského semestru, který představuje nástroj koordinace hospodářských a fiskálních politik členských států EU. Úřad vlády tak navazuje na tradici otevřeného a inklusivního dialogu nad směřováním hospodářských reforem v kontextu naplňování Strategie Evropa 2020.

Tématem tohoto neformálního setkání byl aktuální ekonomický vývoj, směřování hospodářských politik v nadcházejícím období a posilování konkurenceschopnosti České republiky. Jednání proběhlo za účasti zástupců exekutivy, reprezentantů Parlamentu České republiky, hospodářských a sociálních partnerů, Zastoupení Evropské komise v České republice, zástupců územní samosprávy, odborné veřejnosti a zainteresované občanské společnosti. Pozvání k účasti přijali také zástupci Světového ekonomického fóra, jež každoročně publikuje řadu významných analytických materiálů zaměřených na zásadní ekonomické otázky současného dění.

V úvodu jednání upozornil náměstek státního tajemníka Martin Tlapa na dlouhodobě nepříznivý trend propadu České republiky v žebříčku světové konkurenceschopnosti, naposledy dokonce o sedm míst. Z vývoje v posledních letech lze vyčíst zvyšující se rozdíly mezi zeměmi, které v minulosti podnikly reformy sloužící k podpoře růstu či flexibility pracovního trhu, a zeměmi, které se nachází v ekonomických potížích. Dále náměstek Tlapa představil indikativní kalendář nadcházejícího Evropského semestru. Národní program reforem pro nadcházející rok bude i nadále klást důraz na synergie se Strategií mezinárodní konkurenceschopnosti a kohezní politikou. Snahou Úřadu vlády bude v rámci diskuzí nalézt širokou shodu nad reformními opatřeními pro nadcházející období.

Nicholas Davis, který je ředitelem divize Evropa v rámci Světového ekonomického fóra, představil Zprávu o globální konkurenceschopnosti 2013-2014 publikovanou 4. září 2013. Z výsledků vyplývá, že Českou republiku v hodnocení nejvíce sráží neefektivní fungování institucí, malá důvěra v politiku a korupce. Prostor pro zlepšení se také stále nachází v oblasti inovací a infrastruktury.

Jan Michal, vedoucí Zastoupení Evropské komise v České republice, ocenil inklusivní formát zapojení aktérů do procesu přípravy strategických materiálů. Uvedl, že výsledky Zprávy o globální konkurenceschopnosti ve značné míře odpovídají Zprávě o evropské konkurenceschopnosti, která byla zveřejněna 25. září 2013, a také hodnocení Evropské komise v rámci Evropského semestru a z toho vyplývajících doporučení Rady pro Českou republiku pro letošní rok. Problémem je zejména neexistence zákona o úřednících, nedostatky v rámci implementace protikorupční strategie, nedokončená páteřní infrastruktura, časté daňové změny či mnoho regulovaných profesí. Pozitivní výsledky lze spatřovat v růstu vývozu zboží s větší přidanou hodnotou, zvyšujícím se počtu absolventů vysokých škol a projektu na podporu rizikového kapitálu. Strukturální reformy by měly být základem pro budoucí úspěchy české ekonomiky v globálním srovnání.

František Cvengroš, vedoucí oddělení makroekonomické predikce Ministerstva financí, představil výhled české ekonomiky pro nadcházející období. Upozornil na velmi malý prostor pro fiskální stimulaci způsobený nutností dodržet saldo rozpočtu pod tříprocentní hranicí, přetrvávající nedůvěru a závažné sociální problémy spojené s nezaměstnaností. Na druhou stranu lze pozorovat pozitivní vývoj inflace a flexibility pracovního trhu. Pozitivní zprávou je také očekávané oživení růstu v dalších letech. V příštím roce Ministerstvo financí odhaduje reálný ekonomický růst o 1,3%, v dalších letech by měla ekonomika růst tempem okolo 2%.

V následné rozpravě jednotliví vystupující upozornili mj. na nutnost podrobně analyzovat nedostatky v implementaci opatření na podporu konkurenceschopnosti. Diskutující také vyjádřili přesvědčení, že značný dopad na konkurenceschopnost ekonomiky má energetická politika EU. Zástupci sociálních a hospodářských partnerů upozornili, že hodnocení České republiky od různých mezinárodních organizací jsou více či méně stejná. Je proto důležité nebrat tyto informace na lehkou váhu. Všichni účastníci jednání ocenili, že diskuze v rámci letošního Evropského semestru začínají dříve než v loňském roce.

Další neformální debata proběhne dne 11. října 2013, tentokráte nad implementací doporučení Rady a opatření Národního programu reforem ČR 2013. Další diskuze jsou plánovány od prosince 2013 do dubna 2014 v rámci přípravy a zpracování Národního programu reforem ČR pro rok 2014.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie